Home » Övrigt » Ännu en viktig fråga – varför är flygplansmat så dålig?

Ännu en viktig fråga – varför är flygplansmat så dålig?

image

På BBC fortsätter man med att utan fruktan tackla de viktigaste frågorna inom flygindustrin – om armstöden i mitten (se här), väskor på flygplanet (se här) och nu flygplansmat. Kanske ska jag spara på ironin här, för vi som arbetar inom flygindustrin kan ibland vara så fascinerade av vår egen bransch att vi glömmer bort det perspektiv som gör att den finns till – passagerarperspektivet.

När det gäller mat på flygplan så tas som en huvudanledning till att den inte är så bra att den är tidigare tillagd och värms upp på flygplanet. Även besvär med att laga mat på hög höjd tas upp, men viktigare är nog kostnad samt att med skärmar med underhållning på flygplan är det mindre fokus på mat (ätandet sker mer som en “teve dinner”). Med fokus på kostnad tas även upp att flygbolag egentligen vill ha allt mindre att göra med mat på sina flygplan, helst skulle de vilja använda utrymmet för galleys till att ta fler passagerare.

Personligen så tror jag att från ett Human Factors perspektiv att det är tveksamt om flygplansmat är så dålig som sitt rykte, även om det finns en hel del riktigt dåliga exempel. Personligen känner jag att det påminner lite om skolmat, som alltid också är föremål för klagomål. När jag tillfälligt efter gymnasiet arbetade på en skola var jag dock tacksam för möjligheten att äta lunch på jobbet och tyckte det var riktigt gott (samma mat som jag tidigare ofta klagat på). Kanske har det att göra med förväntningar – om vi alltid pratar om hur dålig flygplansmat är så kommer det not att påverka upplevelsen. Lägg därtill att vi ofta reser ut i världen med flygplan med stora förväntningar på semester, glädje och annat – då kanske det är svårt för flygplansmat att motsvara ett sådant sinnestillstånd?

Länk till artikel:
Why is airline food so bad?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.