Home » Flygindustrin » Flygmarknaden i Indien visar hur fel det kan gå när alla expanderar för snabbt

Flygmarknaden i Indien visar hur fel det kan gå när alla expanderar för snabbt

Världens snabbast växande flygmarknad, världens tredje största marknad för inrikesflyg, enorm potential för tillväxt – så har det låtit under en lång tid när det handlar om flygindustrin i Indien. Lägg därtill en stor och växande befolkning, växande ekonomi och framför allt en växande medelklass som vill resa både inom och utom landet, samt har vänner och familj runtom i världen. Vad skulle kunna gå fel efter sådana omdömen? Ungefär allt har det visat sig. South China Morning Post har tagit upp detta (länkar nedan) och det har de flesta andra medier med flygindustrin som fokus också gjort under den senaste månaden.

Få som följer flygindustrin har missat att Jet Airways nyligen stoppat sin verksamhet. Även andra flygbolag i Indien har hamnat i trubbel efter år av aggressiv expansion och priskrig. Om detta har det skrivits en del på bloggen tidigaste, t.ex avseende priskriget (@länk). Situationen verkar dock ha gått från dålig till att ha förvärrats och nu har röster höjts avseende att den indiska regeringen måste agera. Det är dock inte lätt att se vad de kan göra, givet att de har ett eget flygbolag -Air India – som de vill göra sig av med men ingen vill köpa (länk),

Situationen är märklig med tanke på de prognoser om närmast ändlös och stor tillväxt som länge funnits för Indien. Ministry of Civil Aviation har förutspått att den indiska flygmarknaden kommer att ha 1.1 miljarder passagerare år 2040. Men just nu är det få flygbolag som tjänar pengar och allt för många som tycks på gränsen att klara sig. Detta inkluderar även det mest framgångsrika av indiska flygbolag på senare år, Indigo, som har problem med att dess piloter flyttar till flygbolag i andra länder som erbjuder bättre löner och förmåner. Redan kort efter Jet Airways bortgång tycks nu biljettpriserna på väg upp i Indien och det är nog nödvändigt för att få tillbaka tillväxten.

Utan tvekan kommer tillväxten i den indiska flygindustrin att komma tillbaka, frågan är hur och när. Jet Airways var det första bolaget som kunde utmana det gamla nationella bolaget Air India och dess framgång verkade länge ohotad. Även om den mördande konkurrensen nu avtar så finns det trots den stora potentialen för flygmarknaden i landet också lika stora hinder, framför allt i form av bristande infrastruktur. Det öde som Jet Airways har gått till mötes kan fortfarande komma att drabba andra och även om den indiska flygmarknaden kommer att fortsätta att växa mot en av de största i världen så kommer vägen framåt att fortsätta att skörda offer. (Och därmed fortsätta att vara intressant att skriva om.)

Länk till artiklar:
Jet Airways in tailspin, nosedive at IndiGo. New Delhi must stop India’s aviation sector crashing – or face election turbulence
Collapse of Jet Airways ‘bad for everyone’ as cost of flight to India soars, making it cheaper to fly to London than Delhi


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.