Home » Flygindustrin » Ingen ville köpa Air india – vad händer nu?

Ingen ville köpa Air india – vad händer nu?

I ett inlägg nyligen var fokus på den Indiska statens ambition att sälja en del av Air India (även kallat “The Maharaja”, vilket även är deras maskot) (länk). Lite raljant var nog tonen, men inte oförtjänt så med tanke på att erbjudandet att köpa detta traditionella men problematiska flygbolag inkluderade att ta över en skuld på flera miljarder dollar. Med tanke på hur situationen sade mycket om övergången från traditionella flygbolag till dagens flygindustri så kan det vara värt att följa upp hur det gick med denna försäljning.

Och svaret på hur det gick är – inte alls. Enligt en artikel på BBC (länk nedan) och många andra så var det ingen som var intresserad av erbjudandet. Indiska staten har sagt att de ska tänka vidare och se vad de kan göra för att återkomma med ett erbjudande som kan locka köpare. Det som erbjöds var instorma drag ett ägande på 76%, med Indiska staten som fortsatt ägare av den resterande delen.

Enligt flera experter är det just detta med fortsatt ägande av den Indiska staten som är en stor del av problemet. I villkoren i erbjudandet som gick ut var att ta över samtliga 27 000 anställda. Med en historia av strejker och problem med dessa anställda kommer det att vara få som vill ta över Air India om den Indiska staten samtidigt finns med i bilden, eftersom de kan förväntas att skydda de anställda från personalnedskärningar.

Om ett flygbolag ska vara privatägt och konkurrera på en fri marknad är det tveksamt om det är rimligt att Indiska staten fortsätter som ägare. Inte för att statligt ägande inte kan fungera, men den Indiska staten har tidigare inte visat sig vara en ägare av den typ som skulle kan låta bli att ta andra hänsyn än marknadsmässiga. Till och med detta skulle inte behöva vara ett stort problem, men Indien är ökänt för komplicerad statlig byråkrati och denna aspekt kan vara nog för att avskräcka intresserade köpare.

Oavsett situationen just nu så verkar Indiska staten bestämd avseende att återkomma med ett nytt erbjudande. Så en fortsättning kan utlovas, både avseende nyheter om detta och blogginlägg om hur det går.

Länk till artiklar:
Air India sale fails to attract buyers


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.