Home » Flygindustrin » Simon Ericson: “Den enes död är den andres bröd”

Simon Ericson: “Den enes död är den andres bröd”

Besök gärna Simons webbsida www.flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

“Den enes död är den andres bröd” är väl känt ordspråk och något av en klyscha, som för det mesta stämmer även i flygbranschen. Efter Nextjets konkurs i mitten av maj börjar det nu klarna över vilka som tar över flygbolagets linjer, och det är Amapola Flyg samt en fiskekoncern som köpt Nextjets konkursbo.

Amapola Flyg är en riktig doldis i den svenska flygvärlden, och det har en förklaring. Det svenska flygbolaget har funnits sedan 2004, men för det mesta flugit post under nätterna med Arlanda som hubb. Sedan ett antal år tillbaka flyger man också med tre Fokker 50-flygplan i passagerarkonfiguration på uppdrag av Sparrow Aviation och BRA. Men sedan Nextjets konkurs växer Amapola vidare med sin passagerartrafik då man vunnit Trafikverkets nödupphandling på tre flyglinjer till Norrland som Nextjet flög.

Amapola har dock inte kapacitet att flyga linjerna från Vilhelmina, Lycksele, Hemavan/Tärnaby samt Kramfors (ej upphandlad) till Stockholm Arlanda själva och därför kommer man att använda sig av två underleverantörer när flygtrafiken kommer igång den 1 juli. Upplägget av trafiken kommer innebära att flygningarna slingas på två linjer, Hemavan-Kramfors-Stockholm samt Vilhelmina-Lycksele-Stockholm.

Den första linjen ska det polska flygbolaget Sprint Air flyga med en SAAB 340. Enligt Amapolas bokningssystem ska linjen flygas med sex avgångar i veckan, en måndag till fredag samt på söndagar. Vilhelmina-Lycksele-Stockholm ska däremot flygas av danska DAT, Danish Air Transport, med en ATR två gånger varje vardag, samt med en avgång på söndagar.

Amapola avser att själva flyga trafiken på sikt, men hoppas först på att få förnyat förtroende av Trafikverket då den ordinarie upphandlingsperioden för elva flyglinjer i Sverige börjar i slutet på oktober år 2019 och varar fram till 2023. Amapola har dock inte tillkännagivit vilken flygplanstyp som flygbolaget skulle kunna flyga på linjerna men något annat än Fokker 50 känns som en skräll.

Men det är inte bara Amapola som dragit nytta av Nextjets konkurs. En norsk fiskekoncern, Olsen gruppen AS, har nämligen köpt resterna av Nextjet och startat ett nytt flygbolag med namnet Air Leap. Air Leap kommer enligt ch-aviation att marknadsföra sig med namnet Air Scandic och har vunnit en upphandling från den åländska landskapsregeringen som innebär att man från 11 juni flyger Stockholm Arlanda-Mariehamn. Även här är det en ATR från DAT som ska flyga. Det samarbetet innebär också att Air Leap tar över biljettförsäljningen på DATs norska inrikeslinje Örland-Oslo från den 11 juni.

Planerna för Air Leap slutar inte där. Under Almedalsveckan kommer man att flyga mellan Stockholm Arlanda och Visby under åtta dagar med start den 1 juli. I juli vill Air Leap också börja flyga från finska Karleby/Jakostad till Stockholm vilket var en linje som Nextjet flög innan sin konkurs.

“Den enes död är den andres bröd” är i många fall sant, och så även i Nextjets konkurs. Amapola såg chansen och tog den vilket både är spännande och nästan lite oväntat att ett svenskt flygbolag gör en sådan satsning. Det ska även bli intressant att se hur samarbeten med andra flygbolag kan utveckla sig för att göra Norrlandslinjerna ännu mer attraktiva genom att erbjuda smidiga transfermöjligheter på Arlanda. Nextjet hade interlinesamarbete med bland annat KLM och Air Baltic när konkursen var ett faktum, och även SAS var genom ett codeshareavtal partner under en tid.

Ett grått inrikesflyg såg i samband med Nextjets konkurs ut att bli ännu gråare, men kanske är färgskalan på gång att skifta när både nya samt gamla aktörer fyller upp gapet och förhoppningsvis mer därtill efter Nextjet.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.