Home » Flygindustrin » Low Cost Carriers (LCCs) – etablerade och växande

Low Cost Carriers (LCCs) – etablerade och växande

Det var inte så länge sedan som det var ett okänt begrepp – lågkostnadsbolag (Low Cost Carriers – LCCs på engelska). Men mycket har hänt sedan dess och nu har den utmärkta sajten för analys av flygindustrin, CAPA – Centre for Aviation, tagit fram två analyser av situationen för lågkostnadsbolag. Båda dessa rapporter har en del intressant att säga om hur det står till med denna del av flygindustrin.

Det senaste årtiondet har lågkostnadsbolagen vuxit snabbt och det finns numera över ett hundra av dem. Sammanlagt har dessa mer än 6000 flygplan i sin flygverksamhet. Detta innebär att flottan har fördubblats under det senaste årtiondet, sedan 2009. Det har även antalet tillgängliga flygstolar. Inom regioner står lågkostnadsbolag för 33% av marknaden, och mellan regioner för 13% av marknaden. Båda dessa delar har vuxit snabbare än fullservicebolag det senaste årtiondet.

Den största enskilda marknaden för lågkostnadsbolag är Asien, där 35% av kapaciteten finns. Antalet flygplan har gått från 400 för tio år sedan till 1900 numera. Det är dessutom här som den största tillväxten för lågkostnadsbolag kan förväntas, ilket är tydligt med tanke på att det finns beställningar på 2400 nya flygplan från lågkostnadsbolag i denna världsdel.

Situationen är dock olika i olika världsdelar. I Europa och Nordamerika är marknaden för lågkostnadsbolag mer mogen och tillväxten inte så stor som i Asien, men ändå större än för fullservicebolag. Sydamerika har varit lite senare i utvecklingen men haft en stark tillväxt det senaste årtiondet. Även i Mellanöstern har lågkostnadsbolagen haft en tillväxt, men de har fortfarande en låg andel av marknaden. I Afrika har det varit långsammast och potentialen för tillväxt är fortfarande stor, men från en låg basnivå.

Att det finns en marknad för folk som vill flyga billigt är inte konstigt. Det konstiga är att tänka tillbaka på när detta alternativ inte fanns. När det i de flesta fall bara fanns en typ av produkt och prissättningen var ett mysterium som ingen kunde ta del av. Det är svårt att föreställa sig den stora expansion som flygindustrin sett de senaste årtiondena utan lågkostnadsbolag. Det är sant att dessa bolag ofta är de som passagerare älskar att hata, men ändå flyger de med dem.

Något av det mest intressanta att följa kommande år kommer nog att vara hur konkurrensen mellan fullservicebolag och lågkostnadsbolag kommer att utvecklas. Kommer det att finnas nya nivåer av låg kostnad? Kommer fullservicebolag att fortsätta kopiera delar av lågkostnadsbolagens affärsmetoder? Kommer det att gå att etablera verksamhet mellan dessa modeller? Kommer long-haul/low-cost att kunna ta upp kampen med fullservicebolag på längre rutter? Allt detta kommer att följas upp här på bloggen och läsartips på nyheter kopplat till detta tas emot med tacksamhet.

Länk till artikel:
LCCs: global market share gains led by emerging markets


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.