Home » Flygindustrin » Snart dags för Istanbul att byta till en ny jätteflygplats

Snart dags för Istanbul att byta till en ny jätteflygplats

Med tanke på dess stora roll i flygindustrin och än större ambitioner har Turkiet inte fått mycket uppmärksamhet här på bloggen. Det är det dags att ändra på och det görs med ett inlägg om det byte av flygplats som det snart är dags för i landet med 80 miljoner invånare samt en hel del ekonomisk potential. Det är sajten airlinegeeks.com (länk nedan) som skrivit om denna nyhet.

Att Turkiet har fått en allt större roll i flygindustrin är resultatet av en strategisk satsning av turkiska staten. Mest synligt i denna satsning är naturligtvis Turkish Airlines, nuekra känt som en så kallad ”super connector”, d.v.s. ett stort flygbolag med en tydlig affärsmodell som går ut på att samla passagerare i en stor hubb och skicka dem vidare därifrån (samma modell som de större bolagen i Europa och Gulfregionen har). Med flest antal länder av alla flygbolag (122) i sitt nätverk och över 304 destinationer, samt 337 flygplan och över 200 beställda, är Turkish airlines ett betydande flygbolag som förtjänar ett eget inlägg här på bloggen. Dessutom kan nämnas det turkiska lågprisflygbolaget Pegasus, som med 80 flygplan och över 100 destinationer är en stor operatör.

Men just idag handlar det om bytet av flygplats. För att kunna hantera den redan omfattande flygverksamheten som internationell hubb behövs det en stor flygplats. Den femte april är det dags för Istanbuls nya jätteflygplats att användas till dess nuvarande fulla kapacitet, då kommer verksamhet att flytta från Istanbul Atatürk Airport (IST) till den nya Istanbul Airport (ISL).

Den nya flygplatsen öppnades redan i oktober förra året och den stora flytten av verksamhet har redan försenats ett par gånger. Inledningsvis kommer kapaciteten att vara 90 miljoner passagerare per år, men med planer på fortsatt utbyggnad och en kapacitet för 200 miljoner passagerare 2023. Det ska ställas i förhållande till att Heathrow har kapacitet för 70 miljoner passagerare on året och den flygplats son världens största kapacitet för passagerare just nu är Hartsfield–Jackson i Atlanta med 100 miljoner per år.

Flytten av verksamhet kommer dock inledningsvis att innebära förseningar och andra utmaningar för alla delar av verksamheten. Det ska bli intressant att se om den planerades övergångsperioden på några dagar kan räcka för en sådan stor flytt av verksamhet. När den nya flygplatsen kommer upp i full kapacitet kommer den gamla att bli av mindre betydelse, med mestadels charter- och cargoverksamhet kvar. Istanbuls tredje flygplats, Sabiha Gökçen Airport (SAW) kommer att fortsätta sin verksamhet, vilken är fokuserad på lågprisflyg och charterverksmahet för turistsektorn.

Den nya flygplatsen manifesterar Turkiets fokus på både civil och militär flygindustri för sin utveckling. Med dess geografiska läge mellan tre kontinenter har flygplatsen och Turkish Airlines möjligheten att fortsätta att växa som hubb, men både ökad direkttrafik (”point-to-point”) och politiska aspekter kan påverka detta. Den som letar efter nya resmål runtom i världen kan dock snart efter den femte april hitta alternativ via den nya flygplatsen. Om det sker, vänligen skriv en rapport för bloggen!

Länk till artikel:Istanbul Set to Officially Move Airports on April 5


2 Comments

  1. Den nya flygplatsen är imponerande i sin kapacitet och sina planer. Blir spännande att se om allt kommer att fungera. Jag har hört att en mängd svenska företag varit involverad i arbetet.

    I Eurocontrols flygsäkerhetstidning Hindsight finns en artikel om förändringarna i Turkiet: https://www.skybrary.aero/bookshelf/books/4522.pdf

    Mängden flygtrafik påverkar även andra och jag tror t.ex. att Bulgariens flygtrafikledning påverkas mycket av den ökade trafik som förväntas från den nya flygplatesn.

    • Låter som nog för en uppföljning om konsekvenser och annat kopplat till flygplatsen och Turkiets ambitioner med sin flygindustri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.