Home » Flygindustrin » Simon Ericson: SAS och de regionala flygbolagen

Simon Ericson: SAS och de regionala flygbolagen

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

När ett större och mer välkänt flygbolag kliver in på en marknad där mindre och mer okända flygbolag fått “vara i fred” blir resultatet allt som oftast att det mindre ger upp flygandet på den specifika marknaden eller flyglinjen. Detta gäller även i Norden när SAS gjort intåg på ett flertal linjer där mindre flygbolag varit själva tidigare och det har inneburit att SAS tagit över marknaden och generellt satt press på de regionala, betydligt mindre kraftfulla flygbolagen.

SAS starka position i Skandinavien blir ytterst tydlig när man går in på linjer där mer okända varumärken/flygbolag redan flyger och under de senaste åren har man anat ett byte i riktning för SAS linjenät där man går in på mindre och tunnare linjer. Det har i sin tur inneburit att de flygbolag som redan flugit på linjen oftast fått ta ett steg tillbaka och i flera fall har man helt slutat flyga på sträckan. Detta är en utveckling som visar på SAS-varumärkets starka ställning i Skandinavien, men som samtidigt är oroande för de mindre flygbolagen som tvingas ge upp kampen mot SAS, i vissa fall redan innan SAS gett sig in på marknaden.

Ett sådant exempel är DATs linje från Norrköping till Köpenhamn som det danska flygbolaget flög mellan september 2013 och mars 2014. DAT lade ner sin linje i samband med att SAS började att flyga från närbelägna Linköping till Köpenhamn i slutet av mars. Samtidigt gav SAS upp Linköping-Köpenhamn under 2016 bland annat på grund av flygplansbrist då underleverantören Jettime slutade att flyga ATR-flygplan. Dock var lönsamheten inte vad SAS önskade på sträckan vilket främst berodde på den tuffa konkurrensen från ett ännu större flygbolag, KLM, som flög samma typ av feedertrafik till Amsterdam Schiphol. SAS blir alltså offer om konkurrensen kommer från ett större och mer välkänt varumärke i Europa än SAS. I ett europeiskt perspektiv har de tre stora flygbolagsgrupperna, Air France-KLM, IAG samt Lufthansa Group samma position som SAS har i Skandinavien.

Dock är det inte alltid så här, det kan också vara så att det lokala och kanske det mindre välkända flygbolaget för den stora massan går vinnande ur striden, eller i alla fall lyckas hålla sig kvar på flyglinjen tillsammans med det större just på grund av den lokala anknytningen. Ett tidigare exempel på detta är Sverigeflyg och deras lokala varumärken som till en början möttes av skeptiska miner från stora delar av flygsverige, men man har nu funnits i 18 år och har en betydande del av inrikesmarknaden i Sverige.

Ett flygbolag som drabbats flera gånger om av SAS starka varumärke i Skandinavien är danska Sun Air of Scandinavia. Sun Air flög tidigare mellan Aalborg och Oslo med två dagliga avgångar på vardagar, men när SAS gick in på linjen med fem avgångar i veckan, en betydlig sämre tidtabell, tvingades Sun Air kasta in handduken. I mitten av januari i år stoppade Sun Air sina flygningar mellan städerna och lämnade SAS ensamma på linjen. Tidigare har samma sak inträffat för Sun Airs del på sträckan Billund-Stockholm som det danska flygbolaget började att flyga efter Skyways konkurs år 2012. SAS började att flyga på sträckan år 2013 och knappt ett år senare lämnade Sun Air linje på grund av för hård konkurrens från SAS.

I Europa pågår samma kamp för mindre flygbolag att överleva. Nyligen stoppade det slovenska flygbolaget Adria Airways sina flygningar mellan Ljubljana och Moskva, en linje som bolaget flugit i 29 år, efter att det ryska storbolaget Aeroflot börjat flyga på sträckan i oktober 2018. Trots att Adria Airways är det slovenska flaggflygbolaget och flugit på sträckan i närmare 30 år så tar ett mycket starkare varumärke över en stor del av passagerarna och tvingar det mindre flygbolaget att ge upp då det inte blir ekonomiskt försvarbart att fortsätta flyga.

Sammantaget är det till stor del en naturlig utveckling där det ofta slutar med att det är den som är störst som överlever. Men det finns undantag, där mindre flygbolag lyckas hålla sig kvar på flyglinjer i konkurrens med större flygbolag, och det med stor framgång dessutom. Det intressanta i flygvärlden är att ett flygbolag både kan vara vinnaren och förloraren, beroende på vilket styrkeläge man har i förhållande till det konkurrerande flygbolaget. SAS, som sätter press på regionala flygbolag i Skandinavien, kan samtidigt vara det flygbolag som känner pressen från större spelare i Europa som Lufthansa och British Airways. Det är alltså en ständig balansgång för mellanstora flygbolag, exempelvis SAS, om man blir satt under press eller är den som sätter andra under press.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.