Home » Flygindustrin » Perspektiv på nyheter – Världens första flygbolag

Perspektiv på nyheter – Världens första flygbolag

Det är nyheter det oftast handlar om här på bloggen, men ibland kan historia ge lite perspektiv på nyheter. Så detta inlägg tar upp historien om världens första flygbolag, vilket startades I Florida för över 100 år sedan – ”St. Petersburg – Tampa Airboat Line”. Det är sajten med det underbara namnet airlinegeeks.com som publicerat en artikel om denna första flygupplevelse för en bredare allmänhet. Även sajten historynet.com har en artikel om detta. (Länk till båda nedan.)

Det är alltid intressant att skriva om pionjärer och få pionjärer har väl varit så väl dokumenterade som de inom flygindustrin, med tanke på att kameror alltid fanns på plats.
Ska man vara lite försiktig med etiketten pionjär i detta fall så är det specifikt unika med detta flygbolag att det var ”the world’s first scheduled airline using winged aircraft”. Det vill säga det första företaget som erbjöd resor per tidtabell med en flygande farkost med vingar.

Det var den första januari 1914 som denna nya form av transport startades. Det var lite skillnad i komfort mot den som erbjuds i dagens flygplan, även jämfört med ekonomiklass på ett av dagens lågprisbolag. Flygplanet var av trä och tyg och passagerarna hade en träbänk att sitta på för den 37 kilometer långa rutten. Vattenstänk i ansiktet erbjöds dock på resan. Ingen mat eller dryck serverades, men bagaget försvann sällan.

Flygplanet var en Benoist Model 14, från en tillverkare i St. Louis. Intresset för flygresor var inledningsvis lågt i Tampa och sensationellt nog så krävdes en subventionering på 2400$ i kontanter från St. Petersburg för att starta flygbolaget. Dessutom garanterade staden att om flygningarna utfördes enligt tidtabell så utbetalades 40$ om dagen under den första månaden av verksamhet samt 25$ om dagen under två följande månaderna. Som motprestation krävdes två flygningar dagligen på den överenskomna sträckan. Subventioner har alltså funnits med i bilden sedan början när det handlar om flygbolag.

En enkel biljett kostade 5$ för den 22 minuter långa resan. Detta motsvarar 125$ i dagens penningvärde, så inte helt olikt dagens priser för en kortare flygresa. 22 minuter för 37 kilometer låter som en lång resa jämfört med en helikopter eller ett mindre flygplan idag men alternativen var en två och en halv timmes båtresa eller tolv timmar på tåg.

Den första passageraren var borgmästaren i St. Petersburg, som ropade in biljetten på auktion för 400$. Efter de första månaderna och 1205 passagerare var det dock slut – utan subventionerna gick det inte att få lönsamhet för världens första flygbolag. Allt detta gör historien om världens första flygbolag till något värt att reflektera över på väldigt många sätt. Och kanske var allting inte bättre förr…

Länk till artiklar:
The World’s First Air Carrier: St. Petersburg – Tampa Airboat Line
St. Petersburg-Tampa Airboat Line was born there–the world’s first scheduled airline using winged aircraft


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.