Home » Flygindustrin » Passagerare lade ut pengar för att reparera flygplan för hemresa

Passagerare lade ut pengar för att reparera flygplan för hemresa

Det låter som en påhittad historia, men är vad som hände 12 november på en Boeing 787 från polska LOT. Avsikten var helt enkelt att flyga tillbaka från Peking till Warzawa, men en hydraulisk pump behövde bytas ut och endast kontanter accepterades som betalning. Kontanter fanns inte på flygplanet eller hos representanter för LOT och detta ledde till att några passagerare tillfrågades om att bidra med pengar för att kunna få reparationen utförd. Det är sajten aerotime.aero (länk nedan) som rapporterat om denna händelse, liksom, en del andra sajter för nyheter från flygindustrin.

Självklart är detta något son LOT inte vill bli förknippade med och deras pressmeddelande om händelsen understryker att passagerare aldrig ska bli inblandade i sådana här situationer. Som bakgrund till att det ändå blev så anges att det för en reservdel krävdes kontakt betalning och att station manager för LOT i Peking inte hade tillräckligt med kontanter. Detta hände trots att mellan LOT och Boeing, inklusive dess representanter, ska inga kontanta betalningar användas.

Även om sådana här händelser är ovanliga så har de inträffat tidigare. I artikeln tas upp en händelse 2012 då Air France på väg från Paris till Beirut tvingades till alternativ på grund av en strejk på flygplatsen i Beirut. Brittiska Telegraph (länk nedan) hade ytterligare detaljer om denna händelse. Avsikten var att landa på Cypern, men för bränsle krävdes ett stopp och planen var att fylla på i Amman i Jordanien. På grund av bränslebrist landade man istället i Damaskus i Syrien. På grund av pågående krig var kreditkortsbetalning inte möjlig och passagerare tillfrågades om att bidra med pengar för att betala för påfyllningen av bränsle. Detta är inte olagligt enligt internationella regler, men dessbättre mycket ovanligt.

Man lyckades samla in 17 000 dollar, men i slutänden behövdes dessa inte eftersom Air France lyckades få till en överenskommelse med flygplatsen. Detta var en extra känslig situation eftersom Frankrike visat sitt stöd för att störta regimen i Damaskus. Franska diplomater var milt sagt mindre glada över att ett Air France flygplan landat i Syrien. Denna händelse kan påminna piloter om att det kan finnas en hel del faktorer som påverkar var man vill landa, inklusive politiska, om det finns möjligheter att välja. Ibland är det bara att landa där man måste för flygsäkerheten, men vid andra tillfällen kan det finnas mer att tänka på en det som har direkt med operationella faktorer att göra.

Sedan återstår kanske att säga att man får hoppas att sådana här händelser inte utgör inspiration för en del av den mest ambitiösa lågkostnadsbolagen. Då kan vi kanske snart få se exempel på hur passagerare får välja att betala för både bränsle och reparationer eller för hotellet de behöver övernatta på medan de inväntar ett flygplan som kan hämta dem.

Länk till artikel:
Passengers asked to pay for repair so LOT plane can take off
Air France asks passengers for whip-round to pay for fuel after emergency stop in Dam


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.