Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Air Leap – Sveriges nyaste flygbolag

Simon Ericson: Air Leap – Sveriges nyaste flygbolag

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Den 1 juni bildades Air Leap av den norska fiskekoncernen Olsengruppen i efterdyningarna av Nextjets konkurs i mitten av maj. Idag har Leap tagit över en del av Nextjets linjenät och kan bli ett flygbolag att räkna med framöver.

Air Leap började sin flygverksamhet under sommaren och den tidiga hösten med flygningar från Stockholm Arlanda till Karlstad och Mariehamn på Åland. Därefter har bolaget även börjat flyga från Arlanda till Jönköping. Förutom detta flyger även Air Leap mellan Mariehamn och Åbo i Finland samt ansvarar för flygningarna mellan Örland och Oslo Gardermoen i Norge.

Till en början wet-leasade Air Leap flygplan från DAT och AIS Airlines då man inte fått sin ansökan om flygtillstånd godkänd hos Transportstyrelsen. AIS Airlines flög från Stockholm till Åland samt Jönköping med en Jetstream 32 och DAT på den norska inrikeslinjen till Örland. DAT flög även Arlanda-Mariehamn till en början. Men sedan den 19 oktober är Air Leap ett flygbolag, då Transportstyrelsen godkänt bolagets ansökan, som bedriver flygtrafik med egna SAAB 340-flygplan som kommer från Nextjet. Det innebär att bolagets samtliga flyglinjer från Arlanda och Mariehamn idag flygs med SAAB 340 som har plats för 33 passagerare i Air Leaps konfiguration.

Air Leaps Karlstad-linje har sedan start gått så pass bra att man ska utöka antalet avgångar per vecka på linjen från dagens 22 till 36. Det tyder på att marknaden har fattat tycke för Air Leap och att bolaget svarar på det förtroendet som man byggt upp efter Nextjets konkurs med fler avgångar. Förutom framgångarna i Karlstad har Air Leap även fått fortsatt förtroende från den åländska landskapsregeringen och får med det fortsätta flyga de upphandlade flyglinjerna från Mariehamn till Stockholm samt Åbo.

Air Leap har även konkurrens i form av BRA som även de flyger Jönköping-Stockholm, men till Bromma. Det ska bli intressant om det verkligen finns plats för två operatörer i Jönköping vilket det tidigare inte gjort då Flyglinjen Jönköping och Nextjet konkurrerade på Stockholmstrafiken. Vid första anblick känns det upplagt för BRA att sopa Air Leap ganska så enkelt under mattan. Detta då BRA flyger till Bromma med attraktivare avgångstider och närmare till Stockholm. Dessutom kan man flyga vidare från Bromma på BRAs linjenät. Air Leap, som flyger till Arlanda, har sämre avgångstider från Jönköping än BRA och har inga samarbetsavtal med andra flygbolag på Arlanda som hade gjort det lätt att byta flygplan på Arlanda för att resa vidare. Men det återstår att se hur länge Air Leap håller ut.

Air Leap valde dock att inte ta upp konkurrensen med BRA på Kristianstad-Stockholm, en linje som båda flygbolagen annonserade att de skulle börja flyga på. Men Air Leap backade kort efter BRAs inträde på Kristianstad och valde att stoppa trafiken innan den börjat, vilket troligtvis var ett klokt beslut. Både på grund av att Kristianstad i nuläget inte kan bära två operatörer till Stockholm och att Air Leap hade fått det tufft med konkurrensen från BRA.

Det går alltså bra för Air Leap, samtidigt är man inte i närheten av sin föregångeras linjenät utan Nextjets tidigare linjer har spridits ut på ett flertal flygbolag vilket kanske är nyckeln till framgång. Amapola flyger de av Trafikverket upphandlade flyglinjerna till Arlanda från Lycksele, Hemavan, Vilhelmina och Kramfors med egna Fokker 50 samt en inhyrd SAAB 340 från polska Sprint Air. För Air Leaps framtid tror jag att de måste få till samarbetsavtal med ett flertal flygbolag på Arlanda, helst SAS, som gör det enkelt för Leaps resenärer att transferera på Arlanda. Då kan Air Leap bli en stark kraft att räkna med en lång tid framöver.

Den svenska inrikesmarknaden har alltså hämtat sig efter Nextjets konkurs i maj med nya operatörer på stora delar av Nextjet tidigare linjenät. Dock kommer Nextjets konkurs att sätta djupa spår i inrikesflyget år 2018 som drabbade många svenska flygplatser hårt, men kanske håller Air Leap i viss mån på att dämpa fallet under året.

Simon Ericson
flyg24nyheter


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.