Home » Flygindustrin » Oman Air – ett mindre känt men växande flygbolag i “gulfregionen”

Oman Air – ett mindre känt men växande flygbolag i “gulfregionen”

När det gäller stora flygbolag talas det ofta om de tre stora i “gulfregionen” (fritt efter “the Gulf Region” på engelska), d.v.s. Emirates, Qatar och Etihad. Men de är långt från de enda ambitiösa och växande flygbolagen där och ett av dessa andra är Oman Air. Eftersom jag själv besökte dem i somras och genomförde en träningsdag så kom en artikel om detta flygbolag nyligen på AINonline (länk nedan) lämpligt för att presentera det här på bloggen. Efter ha fått uppleva den nybyggda terminalen och prata med personal så är det så mycket lättare att säga något mer om detta flygbolag.

Oman Air är Omans nationella flygbolag och är nära knutet till staten och dess planer på att utveckla Oman som turistdestination. I detta sammanhang är det värt att påpeka att Oman är känt i regionen för sin gästfrihet och vänliga människor, vilket naturligtvis utgör en bra grund för turism. Att kunna konkurrera med Dubai och Doha som “superhubb” är nog mycket svårt, men om fokus på Oman som destination kan fungera så kan det medföra en viss del trafik som sammankopplar andra destinationer också. Redan idag är 70% av transittrafik, något som ökade drastiskt när blockaden av Qatar från andra länder i regionen inleddes sommaren 2017. Jag pratade med en passagerare som arbetar i Dubai men bor i Doha och nu måste pendla via Oman. Hans situation är den samma för många andra i regionen.

Antalet destinationer för Oman Air är 50 och flygplansflottan består av 55 flygplan, med Airbus 330-200/300 och Boeing 787-8/9, 737-800/900/MAX. Avsikten är att ha 70 flygplan 2022 och en beställning på fler widebodies kan bli verklighet nästa år. Den nya terminalen är så elegant som kan förväntas, med bekväm lounge och bra faciliteter på alla sätt och vis. Med en rimlig storlek kan flygplatsen förväntas erbjuda relativt korta tider för transit och en väntetid på flygplatsen som är ganska behaglig. Med denna terminal ska kapaciteten för flygplatsen kunna nå 20 miljoner passagerare årligen (som jämförelse hade Arlanda 27 miljoner passagerare 2017).

Själv besökte jag träningsanläggningen för en dag med bolagets HF/CRM-team och det var mycket trevligt. Det finns en drivkraft att förbättra allt som görs och kombinerat med en organisation som är av en storlek där folk känner varandra ger det en god stämning av framåtanda. Sedan i januari detta år har man ett Multi-Crew Pilot License program för att träna egna piloter och det nya träningscentret öppnades för två år sedan. Sedan jag besökte landet för tio år sedan har en del utvecklats, med bland annat ett operahus, nytt museum o.s.v. Om Oman Air kommer att lyckas med sina ambitioner att vara del av utvecklingen av landet som turistdestination samt få transittrafik att växa återstår att se, men att dessa ambitioner är men än stora ord är uppenbart.

Länk till artikel:
Oman Air Writing Latest Chapter in Gulf Growth Story


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.