Home » Flygindustrin » Ett stopp i Kina kommer att bli vanligare på långresan

Ett stopp i Kina kommer att bli vanligare på långresan

Här på bloggen har Kinas växande flygindustri tagits upp flera gånger, antingen avseende deras planer att bygga flygplan (länk och länk, finns många fler) eller deras växand flygbolag och flygplatser (länk och länk, samma här). Men det är förståeligt o, detta fortfarande känns långt borta och som om det inte påverkar någons vardag, i alla fall inte i Sverige.

Faktum är att Kinas behov av piloter är en del av svårigheten för flygbolag att rekrytera, men även detta har inte mycket med passagarerares vardag att göra. Men Kinas fokus på att få sin flygindustri att växa påverkar nu också passagerare, med möjligheten att via Kina hitta billigare längre resor. Det är BBC (länk nedan) som tagit upp hur tillgänglighet och priser kan komma att skifta allt fler passagerare till kinesiska flygbolag.

I artikeln tas upp exempel på längre resor som är billigare med kinesiska flygboag, till exempel London till Sydney och Bangkok till Los Angeles. Även om det inte är officiellt så tvekar man inte i artikeln att säga att anledningen till de låga priserna är den kinesiska statens stöd till sina flygbolag. Om man tittar på dessa bolags “seat factor”, ett exempel på under 60% anges på linjen till Los Angeles, förefaller det vara den enda förklaringen eftersom sådana nivåer sällan kan leda till vinst.

En stadigt växande hemmamarknad och fokus på växande marknadsandel är andra anledningar till att kinesiska flygbolag kan erbjuda lägre priser. Dessutom har bolagen fokuserat på att få till en bättre produkt för passagerare, så det finns mer anledning än tidigare att våga prova att åka med dessa. I artikeln uttalar sig Andrew Herdman, chef på Association of Asia Pacific Airlines, om detta: “Chinese airlines have made successful efforts to narrow the gap in perceived service levels through investments in products and customer service, and close alignment with international benchmarks”.

Om det finns någon läsare som har testat detta nyligen så hör gärna av er via mejl (nicklas.dahlstrom@tfhs.lu.se), kommentarer eller genom att skriva ett gästinlägg.

Länk till artikel:
Why your next flight may go via China


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.