Home » Drönare » Drönare – utvecklingen fortsätter i rask takt

Drönare – utvecklingen fortsätter i rask takt

Om man inte har ett speciellt intresse för drönare och obemannade farkoster så hör man kanske inte så mycket om utvecklingen inom detta område. Aviation Week (länk nedan) har dock tagit ett grepp om detta med en intressant sammanställning av saker som hänt inom området bara på några dagar i augusti. Som första exempel på utvecklingen uppges att amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har sedan 2016 utfärdat mer än 100 000 certifikat för “remote pilots”. Detta är enorma siffror under en kort tid, som jämförelse så finns det totalt straxt över 600 000 pilotcertifikat utfärdade i USA.

4 augusti – två drönare med sprängmedel Atackerade Venezuelas president Nicolas Maduro under ett tal inför soldater. Enligt uppgifter från militären stoppades en med elektroniska motmedel och den andra flög in i en byggnad.

5 augusti – den solenergidrivna drönaren Zephyr S, tillverkad av Airbus, landade efter att ha flugi nonstop under nästan 26 dagar. Den 80 kilogram tunga drönaren, med ett stort vingspann, kan användas upp till 70 000 fort höjd för övervakning och underrättelseverksamhet.

6 augusti – Erik Lindbergh, barnbarn till Charles, arbetar tillsammans med flyguniversitetet Embry-Riddle för att utveckla nya drönare, både mindre och större, som ska finnas på marknaden 2023.

6 augusti – Pentagon genomförde tester med en drönare som flög mellan hus, i smala gränder och in genom fönstret i en byggnad. Väl inne kartlade den byggnaden i 3D och flög sedan ut via en trappnedgång och dörr. Den gjorde detta utan pilot, GPS, kommunikationslänk eller förprogrammering – vilket bara kan tolkas som att mycket avancerad AI används.

9 augusti – Zipline International samarhetar med Pentagon avseende användning av drönare vid humanitära kriser och katastrofer. Redan idag används företagets drönare för att leverera blod till avlägsna kliniker i Rwanda.

9 augusti – Israeliska företaget Flytrex utökar sin budservice i Reykjavik med tretton rutter utöver den första de haft. De använder drönare för att leverera sushi till kunders hus. När drönaren anländer står den stilla i luften medan kunden använder en app för att sänka ned drönaren med den beställda maten. Både snabbt och miljövänlig ska det vara enligt vad som uppges.

Detta hände alltså under några dagar i augusti. Det är en otroligt spännande utveckling, men också en med osäkerhet om vad som kommer att fungera och accepteras av allmänheten. Men med en sådan utvecklingstakt är det värt inte bara att följa denna del av flygindustrin, utan att också titta upp ibland för att se vad det är som flyger förbi ovanför våra huvuden.

Länk till artikel:
Wings And Winds Of Change: Technologies Advancing At Daunting Speed


6 Comments

  1. Tack för mycket intressant och tankeväckande artikel. Den här utvecklingen är spännande och kommer att påverka oss – snart!

    Själv ska jag på en föreläsning om försvarsmaktens UAV-verksamhet nu på torsdag och veckan därpå ska jag på en presentation som handlar om ett Linköping forskningsprojekt kring drönare. Kanske kan jag snappa upp något som jag kan berätta om här?

    • Hade hoppats att ett sådant projekt genomförts vid TFHS, men det ska bli intressant att se vad de kommer fram till.

    • Sant angående samarbetet, men med den inriktning TFHS har hade det passat bra, så mycket vågar jag säga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.