Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Möjligheterna för en New York-linje till Göteborg har aldrig varit större

Simon Ericson: Möjligheterna för en New York-linje till Göteborg har aldrig varit större

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

För tio år sedan var det nära med en flyglinje till New York från Göteborg, men Delta drog sig ur på grund av finanskrisen år 2008. Sedan dess har inte så mycket hänt på USA-fronten på Landvetters flygplats, men möjligheten för en linje till The Big Apple från Göteborg borde idag vara större än på länge.
För tio år sedan tillkännagav Delta Air Lines att man skulle börja flyga till New York från Göteborg Landvetter under sommaren år 2009. Men en månad efter beslutet drogs det tillbaka och Delta lade ned planerna på en amerikansk flyglinje till Göteborg. Sedan dess har det inte funnits några ordentliga planer på en flyglinje till The Big Apple, i alla fall, för allmänheten. Men på Swedavia borde man jubla över de nya flygplanen som Airbus och Boeing utvecklat som har räckvidden för Göteborg-New York men samtidigt färre antal stolar ombord jämfört med de klassiska långlinjeflygplan vilket borde öppna upp för helt nya långlinjer.

Det är främst flygplanstyperna Airbus A321neo(LR) och Boeing 737 MAX som är tänkbara kandidater för en flyglinje mellan Göteborg och New York. De båda flygplanen kan ta runt 200 passagerare och gör det möjligt för flygbolagen att starta nya långlinjer som vi aldrig sett tidigare. Ett exempel är Norwegian som flyger med Boeing 737 MAX till USA från bland annat Irland och en rad andra destinationer som inte har underlag för en stor Airbus A330 eller Boeing 787.

Det borde alltså vara läge för en ny linje till New York från Göteborg med flygbolag som Norwegian eller Primera Air, som båda riktat in sig på lågprisflyg över Atlanten med B737 MAX respektive A321neo. Primera flyger idag från Paris och London, samt Bryssel under nästa år, till den amerikanska västkusten och Kanada. Men varför väljer de inte att flyga från Göteborg till New York?

Kan det vara så att passagerarunderlaget inte finns? Svaret på den frågan är nej, i alla fall om man får tro Swedavia som säger att det finns ett passagerarunderlag, och statiskt från det statliga flygplatsbolaget visar att 220 000 passagerare årligen reser från Göteborg till Nordamerika. År 2014 satte Landvetters flygplats upp målet att inom två år ha en flyglinje till New York på plats, något som Swedavia med facit i hand inte lyckades med. Är det kanske bara i Sverige som man ser den så tydliga potentialen med en flyglinje Göteborg-New York. Är det bara en statussymbol och något som man måste ha till varje pris trots att underlaget egentligen inte finns?

För några veckor sedan kom beskedet att Qatar Airways börjar flyga till Göteborg från Doha i december, och linjen blir med det Landvetters enda långlinje idag. Linjen i sig erbjuder resenärer i Göteborgsregionen många bytesmöjligheter på resor till hela världen via Doha, men för flygplatsen är bara närvaron av Qatar Airways något som kan göra att fler bolag börjar att titta på Göteborg som destination och kanske det kan lossna med ett antal fler långlinjer.

En sak är säker, och det är att Göteborg inte har lyckats med att locka till sig något flygbolag som vill flyga Landvetter-New York sedan 1970-talet då SAS trafikerade sträckan. Idag verkar flygbolagen inte tillräckligt intresserade av att flyga till New York från Göteborg för att linjen ska bli verklighet. Men samtidigt borde möjligheterna idag borde vara större än på länge med mindre flygplan på längre linjer och ett av Mellanösternbolagens närvaro som visar på att det finns potential i Göteborg, och så även för en linje till The Big Apple från Sveriges framsida.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.