Home » Flygindustrin » Asiens växande flygmarknad – intressanta siffror och grafer från BBC

Asiens växande flygmarknad – intressanta siffror och grafer från BBC

Här på bloggen gillar vi nyheter från hela världen och det har varit en hel del inlägg om Asien, kopplat till den snabba och starka tillväxten för flygindustrin där. I samband med Singapore Airshow har BBC (länk nedan) publicerat en del siffror och grafer som sätter just denna tillväxt i perspektiv. Det är intressant läsning, om än att det är siffror från 2016 som det handlar om.

Redan idag står Asiens flygbolag för 35% av världens flygpassagerare, en siffra som bara kommer att öka. Antalet passagerare i Kina kommer att öka från cirka en halv miljard till 1.5 om 20 år. Även för Indien kommer ökningen procentuellt att vara stor, men från ett mycket mindre antal passagerare idag. Det är som vanligt så att passagerartillväxten är kopplad till en växande medelklass, vilket i Kinas fall innebär att många miljoner passagerare varje år gör sin första flygresa.

Tillväxten av passagarerare på flygplatserna i Asien är också explosiv, med många med över 300% tillväxt de senaste 10 åren. (Här tar dock Istanbul priset, med 917% tillväxt!) Asien har åtta av tio snabbast växande flygplatserna i världen. Kina, med många på listan, har dock även det mer tveksamma rekordet att vara värst i världen avseende att hålla tiden för avgångar. Trots allt detta och stora flygplansbeställningar i Asien så är dock fortfarande topp tre av de fem största flygbolagen amerikanska flygbolag, medan nummer fyra är China Southern och nummer fem Ryanair.

Det finns kanske en del läsare som undrat varför en blogg på svenska har så mycket fokus på Asien. Jag hoppas att dessa siffror förklarar detta – det är här den största tillväxten i flygindustrin kommer att inträffa och det kommer att påverka flygindustrin i hela världen. Den som inte följer vad som händer i Asien kommer att missa mycket intressanta nyheter och kanske även en del karriärmöjligheter.

Länk till artikel:
Singapore Airshow: Asia Aviation in five charts


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.