Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Kristianstad Österlen Airport – Sveriges KONSTigaste flygplats

Simon Ericson: Kristianstad Österlen Airport – Sveriges KONSTigaste flygplats

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för mer flygnyheter på svenska från flygbranschen runt om i världen

Den lilla flygplatsen i byn Everöd utanför Kristianstad är inte känd för fantastiska passagerarsiffror och spännande, men för att locka fler passagerare och marknadsföra flygplatsen har man valt en annorlunda väg. En väg som gör flygplatsen till Sveriges KONSTigaste flygplats.

Med dryga 33 000 passagerare, enligt Transportstyrelsen, under 2017 är Kristianstad Österlen Airport en av de mindre flygplatserna i landet. Med tre dagliga avgångar till Stockholm Arlanda som flygs av Amapola Flyg på uppdrag av Sparrow Aviation ser det till en början ut som en helt “vanlig” regional flygplats i Sverige. Men tittar man närmare är det en flygplats som sedan år 2014 ägnat sig åt konst och medverkat i Konstrundan samt ger service runt flygresan som kan vara guld värt för en resenär och som man aldrig sett en flygplats ha tidigare.

Flygplatsen utanför byn Everöd, 25 minuter från Kristianstad, är unik med bland annat konst som man bara kunnat se från luften och att som flygplats vara med i en skånsk Konstrunda med utställare både i terminalen och på flygfältet. Under 2016 gjorde konstnären, tillika flygdagsspeakern, Jasmin Cederqvist, ett konstverk som bara gick att se från luften. Detta innebär att flygplatsen tillsammans med Sparrow Aviation arrangerade en rundflygning med den Embraer 145 som då flög till Stockholm för att man skulle kunna avnjuta konstverket. År 2014 hade flygplatsen, under påsken/konstrundan också ett konstverk som bara gick att se från luften, och då var de första som fick se på konstverket, passagerare på de vanliga flygningarna till och från Arlanda.

Flygplatsen arrangerar också ett flertal event som normalt sett inte hamnar på en flygplats. Under hösten 2017 hade Kristianstad Österlen Airport ett evenemang med en författaruppläsning av två av Shakespeares sonetter. Ett annorlunda inslag som är svårt att föreställa sig på en liten flygplats i Sverige. Ett ytterligare annorlunda inslag i verksamheten är att man under Näringslivsdagarna i Skåne Nordost, som flygplatsen arrangerade, förra året satte upp två stora tält på plattan för att utnyttja hela flygplatsen samtidigt som det inte tar över från huvudsyftet med flygplatser.

Men de KONSTiga aktiviteterna på flygplatsen slutar inte här. Sedan några år tillbaka underlättar Kristianstad Österlen Airport både avgången och ankomsten för passagerarna genom en hundpassning som hämtar hunden på flygplatsen, tvättning av kläder, tvättning av bil och möjligheten till att ha en matkasse som väntar på flygplatsen med det nödvändigaste som behövs. Att erbjuda så pass många tjänster runt om resan, men som egentligen inte har med flygplatsen att göra, är unikt för Kristianstad Österlen Airport. Det är kanske till och med världsunikt.

Men lockar konstverk, konstrunda, hundpassning, tvättning, och matkasse tillräckligt för att resenärerna ska välja Kristianstads flygplats? I alla fall lockade det 33 502 passagerare under förra året, vilket är en ökning med ungefär 3 000 passagerare jämfört med år 2016. Kanske är en service utöver det vanliga ett måste för regionala flygplatser i framtiden för att locka människor att använda flygplatsen för sina resor.

Kristianstad Österlen Airport har genom åren haft trafik med Ryanair till London, City Airline till Stockholm-Bromma och Skyways till Stockholm-Arlanda. Men sedan Skyways konkurs under 2012 är det Sparrow Aviation som är det enda flygbolaget som använder Sveriges KONSTigaste flygplats regelbundet.

Kanske är Kristianstad Österlen Airports koncept något för fler flygplatser att ta efter, det finns redan idag flygplatser som erbjuder en del av de tjänster som den skånska flygplatsen har, som bidrar till att fler använder flyget och reser från en KONSTig flygplats. För övrigt är det kanske inte är så konstigt att Sveriges KONSTigaste flygplats är just Kristianstad Österlen Airport med tanke på närheten till det konstnärstäta Österlen.


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.