Home » Flygindustrin » Inte bara Norwegian – nya Level har också planer

Inte bara Norwegian – nya Level har också planer

Efter att ett tag ha skrivit en hel del om long-haul/low-cost (länk, länk, länk och länk) så har det varit lite mindre av det på senaste tiden. Men här kommer en uppdatering som har att göra med detta ämne. Det är brittiska The Independent och deras reseskribent Simon Calder som rapporterat om flygbolaget Level (länk nedan), som tillhör British Airways – ledda flygbolagsgruppen IAG och som har tagits upp tidigare på bloggen (länk).

Artikeln tecknar historien bakom lågprisflyg, med fokus på Sir Freddie Laker och hans Skytrain (i bild ovan som byggmodell), en historia som förtjänar ett eget inlägg. I korthet var detta initiativ på sjuttiotalet ett tidigt och revolutionerande grepp, som i slutänden inte lyckades. För £59 erbjöds en biljett till New York (halva priset jämfört med konkurrenter på den tiden), med möjlighet att köpa mat och dryck därtill (känns kanske bekant?). Fram till 1982 gick det innan det tog stopp efter att andra flybolag sänkt sina priser för att konkurrera ut nykomlingen och den snabba expansionen kanske hade gått allt för snabbt.

En intressant detalj i artikeln var att det nya flygbolaget Level, har redovisat expansionsplaner. Det IAG/BA-ledda bolaget startade tidigare i år long-haul/low-cost verksamhet från sin bas i Barcelona med två A330 på rutter till destinationer i Syd- och Nordamerika. Nu har IAGs chef Willie Walsh meddelat att planen är att ha 30 flygplan 2022 samt baser i Paris och Rom. Detta är alltså ett exempel på att traditionella bolag avser att konkurrera med varandra och sig själva – inom sin egen flygbolagsgrupp – via olika egna lågprisbolag, något som Simon Ericsson också tagit upp tidigare (länk), så även andra inlägg på bloggen (länk).

I Air France och Lufthansa har piloter sett detta som ett hot (lågprisbolagen Transavia för Air France och Eurowings för Lufthansa) och reagerat därefter, med protester och strejker. Det är alltså en svår balans för de traditionella flygbolagen i att försöka hålla den traditionella verksamheten konkurrenskraftig samtidigt som man försöker bygga en lågkostnadsmodell in i den egna verksamheten. Det är en balansgång som de nya long-haul/low-cost bolagen inte behöver tänka på, men samtidigt har en allt för agggressiv lågkostnadsprofil visat sig skapa motvilja hos både passagerare och anställda (länk och länk). Så frågan är om de traditionella bolagen, med sin etablerade kundkrets och dess förtroende, kan lyckas med minst en av sina två strategier – öka den traditionella verksamhetens konkurrenskraft eller bygga upp lågkostnadsverksamhet – eller om de nya flygbolag som startar med ett lågkostandskoncept kommer att visa sig starkare i konkurrensen.

Länk till artikel:
Freddie Laker flies again, as ‘legacy’airline rivals copy hos business plan


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.