Home » Flygindustrin » Long haul/low cost på Island – WOW Air utökar med A330NEO

Long haul/low cost på Island – WOW Air utökar med A330NEO

Som en fortsättning på tidigare inlägg om long-haul/low-cost (LH/LC) (länk) kommer här en uppdatering avseende ett av de flygbolag som jag listade i denna kategori i ett tidigare inlägg (länk). Det handlar om det relativt nya (bildat 2011) isländska flygbolaget WOW Air och det är Flightglobal (länk nedan) som rapporterar om deras utökning av flygplansflottan.

Den nuvarande flottan består endast av Airbus – A320, A321 och A330, sammanlagt 10 flygplan. Den nya beställningen av 4 A330NEO kan läggas till två tidigare beställda A321. Man har också liggande beställningar på A320NEO och A321NEO. Som kan ses i bilden under av ruttnätverket så har WOW Air en typisk “timglashubb” struktur, med ett stort antal destinationer i Europa och ett mindre antal på Nordamerikas öst- och västkust sammanbundna av hubben i Reykjavik (samt rutter till Kanarieöarna). Med de nya A330NEO flygplanen kommer man att kunna utöka nätverket med fler destinationer i Nordamerika och många andra platser också för den delen.

WOW Air har inte sagt mycket om nya destinationer men konstaterat att det skulle kunna vara möjligt att flyga till Honolulu eller Hong Kong. En västlig väg till Asien vore onekligen intressant och vägen långt norrut dit skulle kunna vara fördelaktig men det är inte lätt att säga vilken marknad det finns för sådana destinationer. Kanske skulle trafikflöden från Kina, Japan och Sydkorea kunna fungera, men fokus för WOW Air är på privatresande och då kanske Honolulu och Hong Kong är tänkbara destinationer. WOW Air har fått en del uppmärksamhet med sina priser men konkurrerar med Norwegian och kan därför vilja utnyttja möjligheten att ha destinationer som Norwegian inte har. Oavsett detta så är det inte bara de traditionella flygbolagen som behöver se upp för LH/LC-bolagen, de behöver nog se upp för varandra också.

Länk till artikel:
Wow Air to take A330neos for large fleet expansion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.