Home » Flygindustrin » Alitalia, South African och en del andra – dags igen för ett sommarinlägg

Alitalia, South African och en del andra – dags igen för ett sommarinlägg

Denna vecka blir det lite flygbolagsuppdatering från olika kontinenter på bloggen – Europa, Afrika och Asien/Oceanien.

Ett ofta återkommande inslag på bloggen har varit nyheter om Alitalia (länk, länk och länk), så när det sker något nytt går det inte att lägga åt sidan bara för att det är sommar. FlightGlobal rapporterar (länk) att det nu är dags för försäljning. Den 15 september kommer att vara sista dagen för att lämna in en intresseanmälan, vilken sedan kommer att följas av ett bud för flygbolaget i oktober och ett slutbud i november. Enligt italienska media var det 13 olika intressenter har redovisat icke-bindande intresse under juli, inklusive Ryanair. Air France/KLM och Etihad har ju tidigare provat och bränt sig på att som stor delägare försöka utveckla Alitalia och det ska bli intressant att se vem som nu vill köpa bolaget och hur det kommer att gå därefter. Frågan är om det snart är dags för den “slutliga flygningen”, som det står i bilden ovan denna text.

South African Airways är ett av afrikas äldsta flygbolag (startat 1934) men också sedan länge ett av de med mest problem. Trots en måttlig storlek, 54 flygplan och 42 destinationer, har man plågats av förluster under många år. Som många traditionella bolag har det varit svårt för SAA med ny konkurrens och en äldre struktur och kostnadssituation. Försöken att starta om har varit flera, men flera chefer har fått lämna efter både fortsatt dålig ekonomi samt anklagelser om dålig ledning och andra oegentligheter (mutor, korruption etc.). Nu har en ny “turnaround plan” lanserats för att få ordning på ekonomi och organisation, vilket det rapporteras om av AINonline (länk).

Aviation Week rapporterar om (länk) förseningar av nya A321neo till flera flygbolag vid Stilla Havet. Dessa har sett fram emot ett flygplan med en storlek och kapacitet som de hoppas ska möjliggöra förändringar i deras ruttstruktur. Bland dessa flygbolag finns Cebu Pacific på Filippinerna, Hawaiian Airlines och Air New Zealand. Problemet är att de har alla som motoralternativ valt Pratt & Whitney PW1100G geared turbofan (GTF) och sett fram emot de bränslebesparingar som den ska leverera. Som rapporterats här på bloggen (länk) tidigare har det dock varit en del problem med denna efterlängtade motor, vilket nu lett till förseningar av flygplansleveranser. Med dess längre räckvidd hoppas dessa flygbolag kunna flyga längre rutter även där passagerarunderlaget är för litet för widebody flygplan, men just nu får de fortsätta att vänta.

Från 28 augusti återkommer dagliga inlägg. Fram till dess blir det lite då och då, men minst en gång per vecka.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.