Home » Flygindustrin » Kanske hade jag (och en del andra) fel ändå … ?

Kanske hade jag (och en del andra) fel ändå … ?

Det verkar vara dags att inse och erkänna att jag kanske hade fel – aldrig trevligt men nyttigt och nödvändigt. Jag har länge varit skeptisk till utvecklingen för flygindustrin under 2017. Jag har även tagit upp det i en del inläg här på bloggen, till exempel här och här. Efter ett par goda år, med 2016 som ett år med unikt goda vinstmarginaler talade IATA positivt även om 2017 men också om 2016 som ett “peak year”. Som också redovisats i inlägg här på bloggen har det också kommit en hel del nyheter om minskade vinster och även förluster för en del flygbolag (länk och länk).

Men enligt en ny rapport från IATA, redovisad på Air Tranport World (länk nedan) så det det fortsatt rätt bra ut för 2017. Enligt IATA växte inrikes- och utrikestrafik globalt med 10.7% jämfört med april 2016, kapacitet med 7.1% och load factor med 2.7% – upp till 82%, rekord för april. Men man ser också minst halva tillväxten som orsakad av fallande biljettpriser och det är en trend som inte kan pågå allt för länge utan att skada vinster för flygbolagen. Oavsett detta är det bara att konstatera att året har inletts positivt för flygindustrin som helhet och därmed för de flesta flygbolagen, om än med en del betydande undantag.

Det förändrar nog inte trenden ändå, med 2016 som ett toppår efter några goda år och med 2017 som en möjlig förlängning av detta. Det vore ett nytt fenomen om det inte kom en nedgång efter en en sådan positiv period. Men det är betydligt trevligare att ha fel avseende att det går bättre än tänkt, än att ha fel om motsatsen. Hör gärna av er med kommentarer om hur ni ser på flygindustrin och dess utveckling avseende konkurrens, vinster och lönsamhet framöver.

Länk till artikel:
IATA: Cheap airfares & better global economy boost demand


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.