Home » Flygindustrin » Olika korta ekonomiska nyheter av det inte så goda slaget, inklusive om Lufthansa och Norwegian

Olika korta ekonomiska nyheter av det inte så goda slaget, inklusive om Lufthansa och Norwegian

Air Transport World (länk) hade idag en hel del mindre goda nyheter på sin första sida, så låt oss ta dem en och en.

Först ut är Lufthansa, som meddelat att för hela Lufthansagruppen gjordes en förlust på 68€ miljoner förlust under första kvartalet, att jämföra med en 8€ miljoners förlust för första kvartalet 2016. Rubriken för denna nyhet på ATW hade den positiva vinklingen “Lufthansa Group posts first quarterly revenue gain since 2008”, vilket också är sant (men en lika bra rubrik kunde då varit att Lufthansas förlust har ökat med 850%).

Nästa flygbolag är Norwegian, som gjorde en förlust på 1.5 miljarder norska kronor under första kvartalet, vilket var en 86% större förlust än förlusten på 800 miljoner för första kvartalet 2016. Enligt CEO Björn Kjös berodde detta på en förstärkt norsk krona och att påsken inte låg i första kvartalet i år. Liksom för Lufthansa fanns det positiva siffror också, liksom tal om kostnadskontroll men förluster handlar det ändå om i båda fallen.

Samma dag, samma sajt men denna gång om minskad vinst snarar åren förlust. Det är Anerican Airlines som rapporterat att för första kvartalet minskade vinsten med 66% från 700$ miljoner 2016 till 234$ miljoner för 2017. Ökade kostnader sägs ligga bakom det försämrade resultatet, vilket gjort en nyligen meddelad löneökning för piloter och kabinpersonal kontroversiell. Denna “mid-term contract pay rise” har motiverats med att man vill hålla samma nivåer som Delta och United.

Allt är dock inte lika negativt för alla. Airbus redovisade ett positivt resultat för första kvartalet, med en första kvartals “net income” på €608 miljoner, upp med 52% från €399 miljoner från samma kvartal förra året. Just nu verkar det som att det är bättre att sälja flygplan än att flyga dem. Man kanske kan få påminna om tidigare inlägg om 2017 från förra året med tanke på detta? Här är de: länk och länk

Länkar till artiklar – samtliga på ATWonline.com:
Lufthansa Group posts first quarterly revenue gain since 2008
Norwegian posts $173.9 million 1Q loss
American 1Q profit down 67% as fuel costs rise; defends pay increase
Airbus 1Q net income up 52%


2 Comments

  1. Anges vad det beror på? I tidigare artiklar har det pratats om höjda oljepriser, ökade personalkostnader och ökad konkurrens (som jag antar innebär att det är svårt att höja priser?) som orsaker.

    I vår del av världen fortsätter trafikökningarna även om jag tror prognoserna talar om att det snart kan vara slut?

    Jag tror dock du haft något inlägg som talat om att kabinfaktorn sjunker, dvs utbudet fortsatt högt eller t.o.m utökat men behovet minskar och det lär i så fall leda till de problem du tar upp här? I så fall lär vi också ganska snart se minskning i utbud också?

    Jag minns att flygbolag för några år sedan talade om konkurrensen som ett slags “chicken race” – dvs att den låga lönsamheten i branschen (orsakad av för många aktörer och konkurrens) så småningom slår ut en del av aktörerna så att de som vågar stanna kvar kan börja öka priser och skörda vinsten. Undrar om vi någonsin kommer dit?

    • Jag tror att det är så enkelt att tillgång har ökat och efterfrågan är minskande. Under de senaste åren har snart sagt varje flygbolag tjänat pengar på grund av ökad efterfrågan och ett lågt oljepris, följaktligen har de utökat med nya rutter och frekvenser. När världsekonomin nu försvagas så minskar både yield och kabinfaktor. Detta sker dock olika mycket på olika ställen och med en viss fördröjning. Det kan fortfarande finnas plats för goda nyheter bland de mindre goda, men så ensidigt goda nyheter som de senaste åren kommer vi inte att se. (Notera mitt tidigare inlägg om IATAs prognos för 2017.) Det finns mer att säga om både chocken race och andra anledningar till att det är en besvärlig bransch att tjäna pengar på, hoppas återkomma om detta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.