Home » Flygindustrin » Uppföljning till händelsen på United 3411 – hur blev det så här?

Uppföljning till händelsen på United 3411 – hur blev det så här?

Under veckan har artiklarna om händelsen på United Flight 3411 avlöst varandra på både traditionella och sociala media. Så även här på bloggen där ett inlägg lades upp häromdagen (länk). Som så ofta görs sådana här händelser till spegelbilder av större frågor, vilket i och för sig i detta fall kan vara både rimligt och relevant.

Händelsen där en passagerare brutalt släpades av flygningen United 3411 efter att ha “slumpvis” valts ut hanterades inte speciellt bra av United Airlines och dess högste chef Oscar Munoz, det tycks de flesta vara överens om. Men händelsen har lett till många andra reflektioner och diskussioner, till exempel om hur folk med asiatisk bakgrund behandlas i USA, om polisbrutalitet liksom om många om aspekter av flygindustrin, som systematisk överbokning och rutiner för hur hantering av överbokningssistuationer.

I en artikel på vox.com av Mathew Yglesias, med namnet “Why flying in America keeps getting more miserable, explained” finns mer tankar om flygindustrin kopplat till händelsen på United 3411. Författaren utvecklar en del argument som jag brukar ta upp på Aviation Management kursen på TFHS, till exempel effekten av den hårda konkurrensen i industrin. I slutänden kommer författaren fram till att systematisk överbokning är nödvändigt i den konkurrens som råder i flygindustrin. Om passagerare nästan alltid söker lägsta pris så måste alla medel tas till för att erbjuda detta. Ett flygbolag som inte överbokade eller överbokade mindre än andra skulle behöva ta ut ett högre pris för vad som i de allra flesta fallen skulle vara samma tjänst – och därmed bli ett icke framgångsrikt flygbolag.

Detta påminner om många diskussioner jag hade för cirka 15-20 år sedan då lågprisbolagen började göra sig allt mer gällande. Många ville hävda att lågprisbolagen skulle ta en del av marknaden men att det skulle finnas en majoritet av passagerare som var villiga att betala för en bättre “produkt”, det vill säga en dyrare resa med bättre bekvämlighet och service. Idag är Ryanair Europas största flygbolag, med easyJet på femte plats och Norwegian på nionde (och bakom dessa finns fler lågprisbolag, som dessutom växer mer än de traditionella). Till detta kan läggas att British Airways och flera andra traditionella flygbolag har gradivis gått över till en mer lågprisbolagsinspirerad affärsmodell. Det mesta talar för att pris med all önskvärd tydlighet är den absolut viktigaste faktorn för del allra flesta av passagerare.

Artikeln på vox.com tycks inte ge mycket hopp för att händelser som den på United 3411 inte ska hända igen, snarar tvärtom. Med ett passagerarfokus på pris och nästan inget annat kommer det absolut att hända igen tycks slutsatsen vara. Men här avslöjar författaren ett ganska amerikanskt perspektiv, att marknaden är vad den är och kan inte (eller bör inte) regleras för mycket. För det första har marknaden, i form av passagerare, redan straffat United med massor av dålig publicitet. Även om denna kanske bara har en tillfällig effekt på flygbolaget så kommer det säkert att försöka undvika liknande händelser. Dessutom går det att reglera och sätta gränser för vad dom är acceptabel praxis i överbokningssistuationer och andra situationer där passagerare drabbas (till exempel vid förseningar och inställda flygningar) så som i alla fall delvis har gjorts i Europa. Det finns ingen anledning att resignera inför att passagerare behandlas illa, det handlar om att få samspelet mellan marknad och samhälle att fungera.

Länk till artikel:
Why flying in America keeps getting more miserable, explained


2 Comments

 1. Jag vänder mig lite emot att “pris med all önskvärd tydlighet är den absolut viktigaste faktorn”. Det känns liyte som kapitalistens våta dröm. I en optimalt konkurrensutsatt värld pressas priser obönhörligt och vinnaren är alltid den som kan sälja till lägsta pris.

  I verkligheten är vi människor betydligt mer komplexa. Det är inte så enkelt att billigaste falukorven slår ut de andra. Det finns många olika köpare och några av oss tittar på ursprungsland, andra på kötthalt, några på “ekologiskt” eller på spårbarhet till uppfödning och slakt osv…

  Det som är intressant nu tycker jag är hur United hanterar detta framöver. starten var nog inget vidare men kan situationen räddas?

  Det fanns många vittnen – fanns det någon som tyckte passageraren/läkaren uppträdde som en idiot och är villig att berätta? Och alla andra passagerare – om läkaren trovärdigt hävdade att han måste hem till en patient; varför trädde ingen av de andra fram och erbjöd sig att lämna flygplanet?

  Jag hoppas denna historia rullar vidare ett tag. Finns mer att lära här…

  • Jag håller med om att pris inte borde vara det viktigaste och hoppas att det är så (och att jag själv kan leva så). Men vad jag pekar på är att det är svårt att se något annat när man tittar på utvecklingen inom flyg de senaste årtiondena. Jag har talat med väldigt många som uttryckt sin ovilja och olust inför att flyga med vissa lågprisflygbolag … Och ändå har de fortsatt att växa. Svårt att tolka det på något annat sätt än att pris är prioritet ett, men det kan komma en vändpunkt även för detta.

   Uniteds situation kommer säkert att ändra och effekterna är nog tillfälliga, som de var när de tog sönder en passagerares gitarr och han gjorde en låt och video om detta för några år sedan. Man kan ju ändå hoppas att det finns någon form av långvariga effekter och konsekvenser av hur vi behandlar varandra, även för stora företag.

   Den drabbade passagerarens beteende må inte vara oväsentligt men jag är djupt tveksam till att försöka försvara våld av denna typ, speciellt i USA där det tyvärr tas till för ofta och för mycket. Det finns definitivt mer att fundera på och lära här men redan nu verkar flygbolagen i USA ha lärt mycket nog för att agera för att undvika att det händer igen – vilket är en bra början.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.