Home » Drönare » Kanada tar itu med drönare … men vad är rätt väg framåt?

Kanada tar itu med drönare … men vad är rätt väg framåt?

Drönare och drönarsäkerhet är ett ämne som tagits upp tidigare här på bloggen (här – notera även länken nedan om att den beskrivna händelsen var felaktigt rapporterad). Det är också ett ämne som jag kommer att försöka ta upp mer, dels för att det är ett växande område (både avseende omfattning av verksamhet och betydelse för flygsäkerhet) men även för att TFHS kommer att starta drönarutbildning senare i år. (Om någon missat detta går det att lösa mer här.)

Kanada har bestämt sig för att ta itu med de risker som drönare kan medföra och inför nya begränsningar för deras användning. Enligt Transport Canada har antalet incidenter med obehöriga drönare (“rogue drone incidents”) gått från 41 till 148 mellan 2014 och 2016. Man har nu satt en tillfällig regel på plats medan man tar fram ett regelverk för drönare. Det är inte klart från artikeln på AIN Online (länk nedan) exakt vad begränsningarna går ut på, men brott mot dem kan straffas med böter på upp till 30 000 kanadensiska dollar.

Som gensvar på detta har en organisation för tillverkare av drönare meddelat att detta kommer att påverka innovation negativt och att det inte finns ett enda fall av en bekräftad kollision mellan en drönare och ett “traditionellt” flygplan. (Detta må vara sant men beror också delvis på att flygplatser stängts ned när drönare flugit in på dem.) Organisationen hävdar också att de nya bestämmelserna kommer att drabba ansvarsfulla drönarpiloter och inte de oansvariga som redan bryter mot existerande regler.

Det är inte helt lätt att veta hur man ska se på detta. Det är sant att det inte skett några betydande olyckor eller ens kollisioner än så länge (trots rapporter om detta som visat sig vara felaktiga, även på denna blogg, se här). Men med de händelser som redan skett skulle det vara oansvarigt att inte reagera och istället vänta på att något ska inträffa. Frågan är dock vad som är rimliga åtgärder och vad som kan vara överreaktioner. Det kommer säkert att ta tag innan olika risker och intressen hittat en rimlig balans i denna fråga.

Länk till artikel:
Transport Canada Starts Regulating Recreational Drones


2 Comments

  1. Jag var med i ett par arbetsgrupper (Task Force) i Eurocontrol för drygt 12 år sedan och en av medlemmarna var då engagerad i en arbetsgrupp kring “UAV” för att bl.a. ta fram ett regelverk. Det har ju tagit tid och det är väl först på senare tid som det börjat växa fram någon slags standard.

    Ett ICAO cirkular (http://www.icao.int/Meetings/UAS/Documents/Circular%20328_en.pdf) kom ut 2010 men jag tror bara det är någon månad sedan ICAO lanserade sin “UAS toolkit” som idag innehåller en hel del av intresse; bl.a. regulations från många olika länder, inkl Sverige. Länk – https://www4.icao.int/uastoolkit/home/about

    • Tack för det, Anders! Ska bara lyckas lura dig att skriva mer regelbundet här igen också…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.