Home » Övrigt » Betala för flygbiljett efter vikt – handlar kanske mer om dagens media än om flygindustrin?

Betala för flygbiljett efter vikt – handlar kanske mer om dagens media än om flygindustrin?

image

I en artikel från BBC som jag refererade till i ett inlägg nyligen (se här) nämndes ett exempel på att passgarere skulle betala biljettpris efter vikt. Det flygbolag som omnämndes som pionjär avseende detta var Samoa Air. Detta gav ett lite roligt slut på artikeln, vilket jag tänkte följa upp med lite mer information on detta nya sätt att betala för biljetter (med viss upprördhet eftersom jag är något av en “tungviktare”).

Denna “nyhet” kan vara ett exempel på hur media idag jagar klick och att snabbt få ut en nyhet är långt mycket viktigare än att kolla sina källor (varför kolla om en kul nyhet är sann och riskera att förstöra det roliga?). Det förefaller nämligen som att Samoa Airs flygplansflotta består av två Cessna 172 (se bilden ovan) som flyger till några få platser mellan öarna i Stilla havet som utgör Samoa. (Det nationella flygbolaget för Samoa var Polynesian Airlines, numera i kombination med Virgin Samoa.)

Tidigare hade de några Britten-Norman Islanders som tog upp till nio passagerare, men det var ett tag sedan. Det är sant att att de har ett “pay by weight” system där man betalar för den sammanlagda vikten av passagerare och bagage, men kostnaden för detta på de korta flygningar som utförs avskräcker nog ingen. Viktigare är att när någon får det att framstå som att detta handlar om ett “flygbolag” och representativt för en trend i industrin så är det inte speciellt bra journalistik. Ändå dansade denna nyhet runt samtliga betydande nyhetssammnahang för några år sedan (CNN, BBC etc.). Det förefaller mer troligt att någon kom på idén som ett försök att få uppmärksamhet och det verkar ha lyckats alldeles förträffligt, tack vare okritiska skribenter.

Jag kommer att fortsätta skriva inlägg enligt riktlinjerna att prioritera de ämnen som nämns för denna blogg (Human Factors, flygsäkerhet, flygutbildning och träning, flygindustrin som helhet). Någon gång kan det bli lite lättare ämne och det finns inga andra urvalsprinciper än att ta upp sådant som är relevant och intressant för de som arbetar inom industrin eller är intresserade av den. Jag hoppas dock kunna undvika att falla för frestelser som denna (vilket jag ju ändå gjorde genom att ta upp det, om än kritiskt).

Länk till artiklar:
Pay-as-you-weigh airfares the ‘next step
Samoa Air boss defends charging passengers by weight


4 Comments

  1. Frågan om vikt hos passagerare och bagage är naturligtvis särskilt relevant i små flygplan. Jag jobbade några år i Namibia, som länge varit det förlovade landet för Cessna 210. Turismen i Namibia är viktig men någon mass-turism är inte möjlig, bl.a. beroende på den begränsade tillgången till vatten. Istället är det fråga om turister som kan betala för sig och som bor på små lodger runt om i landet. Namibia är samtidigt stort (dubbla Sverige) och extremt glesbefolkat (en fjärdedel av Sveriges befolkning). För att snabbt transportera få turister långt och relativt billigt har C210 varit närmast oslagbar.
    Så detta med vikt. Jag vet inte hur många historier jag hört om feta turister med gigantiska resväskor som kräver att allt ska få åka med i den lilla Cessnan. Inte så lätt. Oftast är det unga piloter som ska stå upp för flygsäkerheten i en diskussion med en minst dubbel så gammal och ofta väldigt rik kund som är van att få sin vilja igenom. Ska det fungera krävs ett stabilt flygsäkerhetssystem där bolagets safety policy i alla lägen backas upp av företagsledningen.

    • Tack – oerhört intressant och relevant perspektiv. I det sammanhanget kan man ju tänka sig att betalning efter vikt skulle kunna ha en positiv flygsäkerhetsroll att spela. Men att i media få det at framstå som att detta “snart kommer till att flygbolag nära dig” var det jag reagerar emot.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.