Home » Flygindustrin » Passa på att köpa ett stort flygplan medan priset är (relativt) lågt

Passa på att köpa ett stort flygplan medan priset är (relativt) lågt

En kombination av olika faktorer har gjort att stora flygplan, d.v.s ”widebodies” eller ”twin aisle” flygplan är billiga just nu, vilket tagits upp i en artikel på aerotime.aero samt en från Reuters (länkar nedan). Redan innan COVID var denna marknad på nedgång, med minskad försäljning av större flygplanstyper från både Airbus och Boeing. Pandemin och dess konsekvenser har lett till att många stora passagerarflygplan har ställts på marken permanent, till exempel modeller som Boeing 747 och Airbus 340. Så för den som gått i tankarna att köpa ett stort flygplan (vilket nog inte är många) är det kanske dags att slå till.

För flygbolag med fokus på frakt kan det dock vara just ett tillfälle att köpa flygplan. Nyligen genomförda köp av flygplan av flygbolag i denna kategori kom förra året i från Amazon, som i mars 2020 köpte 11 Boeing 767 från WestJet och sedan i slutet året köpte sju till från Delta. Ett av det största fraktflygbolagen, Cargolux, funderar på att köpa fraktmodellen av B777-ER (länk). Enligt analyser från företaget Cirium kommer även konverteringar av passagerarflygplan till frakt att öka med 36% under 2021. Många företag som genomför konverteringar har meddelat att de är fullbokade för det kommande året.

Även om det varit stor efterfrågan på fraktflyg under det senaste året så har kapaciteten i världen minskat eftersom en omkring hälften av världens frakt transporteras i passagerarflygplan, speciellt i större sådana (till exempel kan en B777-300ER ta omkring 20 ton frakt samtidigt med max antal passagerare). Detta har inneburit att priserna för frakt har gått upp och med behovet för distribution av vaccin förväntas behovet för frakt vara fortsatt stort.

När fler flygbolag återstartar rutter och ökar sin verksamhet kommer också fraktkapaciteten att öka, men med tanke på att färre stora flygplan kommer att användas så kommer den inte att komma upp i nivåer som tidigare. Det ger möjlighet för fortsatt ökad användning av flygplan enbart avsedda för frakt. Det ska dock noteras att marknaden för flygfrakt kan gå snabbt upp och att det alltid finns en risk att snabbt gå från under- till överkapacitet. Men just nu är det stort behov och goda tider för fraktflyg, vilket passar bra med tillgången på stora flygplan som kan användas för att möta detta behov.

Länk till artikel:
2021 – perfect time to buy second-hand wide-body aircraft?
Falling plane values, e-commerce rise fuels boom in converting passenger planes to freighters


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.