Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Trafiken på svenska flygplatser under Juli – trenden håller i sig även under sommaren

Simon Ericson: Trafiken på svenska flygplatser under Juli – trenden håller i sig även under sommaren

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Med semesterresandet i fokus istället för affärsresande visade juli på att antalet resenärer på Sveriges 38 flygplatser fortsatte att minska. Totalt minskade antalet resenärer med 4,3 procent och enbart inrikestrafiken minskade med drygt elva procent.

Flygplatserna Arvidsjaur, Gällivare, Kramfors Sollefteå, Hemavan Tärnaby och Vilhelmina visade på kraftigt ökade passagerarsiffror under juli 2019 jämfört med samma period föregående år. Anledningen, att alla flygplatser återfått full upphandlad flygtrafik till Stockholm efter att Nextjets konkurs lämnade flera av flygplatserna med noll resenärer under juli 2018. I andra änden av landet var det precis samma sak där Kristianstad ökade med 24 000 procent då man inte hade någon flygtrafik där under förra juli men att BRA nu trafikerat flygplatsen under hela månaden.

Visby Airport minskade antalet resenärer med 16,3 procent, och där var det främst utrikestrafiken som gick ned -31,8 procent men även inrikestrafiken -15,6 procent. Ett mindre flygande till och från Gotland under Almedalsveckan är en stor faktor i utvecklingen för den gotländska flygplatsen som annars varit relativ positiv under den första halvan av året.

Flygplatser där passagerarsiffrorna är något mer jämförbara med juli 2018 visar på tillväxt i Växjö, Pajala, Skavsta, Kalmar och Örebro. Resterande flygplatser följde den huvudsakliga trenden om färre resenärer men både Ängelholm Helsingborg och Sundsvall minskade knappt, 0,3 respektive 0,9 procent färre resande i juli 2019. I botten återfinns Borlänge och Karlstad som gick från att ha 1 500 respektive 3 700 resenärer under juli 2018 till noll resande under juli år 2019. För Borlänges del beror det på att inrikestrafiken till Malmö har försvunnit och ingen chartertrafik arrangerades under månaden. Karlstad minskning beror också på utebliven chartertrafik men även att utrikeslinjen till Frankfurt inte finns kvar.

En av förra årets tillväxtraketer Örnsköldsvik gick också kraftigt bakåt under juli med en minskning på 23,9 procent. Sedan SAS började att flyga från flygplatsen i april 2018 har flygplatsen ständigt visat på positiva siffror fram till april i år då SAS ställdes mot sina egna siffror från 2018 i Örnsköldsvik. Ett liknande scenario lär utveckla sig i Kristianstad i september då BRA jämförts med sina egna siffror för första gången.

Sedan april har Stockholm Skavsta visat på ständig ökning av antalet resenärer som använder flygplatsen och är med det en av få flygplatser som gör detta. Flygplatsen trafikeras uteslutande av Ryanair och Wizz Air och när konjunkturen är på väg nedåt och en flygskatt som ökar biljettpriserna innebär det att de priskänsliga resenärerna ser sig om efter alternativ till de som man tidigare flugit med. Det i kombination med att resande i tjänsten i vissa fall även går från att resa med fullkostnadsbolag eller dyrare alternativ än Ryanair och Wizz Air till att flyga med de två sistnämnda. Oavsett är lågprisflygbolagen den ständiga vinnaren då man även under lågkonjunktur lockar till sig passagerare, och då de som tidigare flugit med fullkostnadsbolag.

Sammanlagt minskade antalet resenärer med 4,3 procent i juli 2019 jämfört med samma månad 2018. Inrikestrafiken tappade 11,3 procent av resenärerna medan utrikestrafiken hänger i någorlunda med en minskning på 2,2 procent i juli.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.