Home » Flygindustrin » Gästinlägg: Bloggen på Airshow i Paris

Gästinlägg: Bloggen på Airshow i Paris

Vi som skrivit detta heter Jonathan, Karl och Simon. Vi läser andra året på TFHS pilotutbildning. Vi är precis klara med flygning i Cirrusen och i augusti tar vi steget in i 737-simulatorn. Har ni några frågor angående Paris, pilotutbildningen eller något liknande är ni varmt välkomna att höra av Er! På instagram heter vi @trafikflyghogskolan och på Facebook @Flygskolekåren.

En klassisk midsommar i Sverige firas normalt med sill och dans runt en midsommarstång. Men samtidigt på andra ställen i världen så pågår det andra typer av firanden som är långt ifrån det vi är vana vid. Vi gästskribenter valde i år att fira midsommar genom att besöka den 53 upplagan av Paris International Air Show för att följa alla nyheter inom flygbranschen. Paris Air Show är och har varit världens största flygshow. I år var det ca. 350 000 besökare, 2400 utställare från 50 länder där USA var den absolut största utställaren. Vi var där över två dagar och vi kommer nedan ge våra personliga intryck av vad som fanns att se på plats.

Dag 1 möts vi av en lättare fika på flygplatsen för att sedan bli erbjudna gratis buss som tog oss till Paris le Bourget där flygshowen ägde rum. Vi står inför ett område av en storlek på 100 fotbollsplaner. Vi börjar med att gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in på området, och sedan vidare mot biljettkassan för att hämta ut våra pass för helgen. Det första vi ser när vi äntrar området är en 500m lång allé packad med utställare, butiker och matstånd. Uppslutningen på showen är påtaglig och ibland kan det till och med vara svårt att ta sig fram. Som de flygnördar vi är spanar vi självklart efter flygplan och de första flygmaskinerna vi möts av är Dassault Rafale, A400M och Beechcraft AT-6 Wolverine vilka alla tre används inom militären. Detta kommer att bli en genomgående ton när vi vandrar längre in på området. Showen domineras av militära aktörer som är där för att visa upp både nytt och gammalt inom militärteknik. Till vår förvåning så är det endast ett fåtal flygplan för kommersiellt bruk som visas upp på området på statisk display. Resterande flygmaskiner är mer inriktade till det militära, innovativa eller nostalgiska.

Omkring lunchtid så köper vi oss lite mat och innan vi har tagit första tuggan så hör vi ett muller i horisonten. Plötsligt så stiger en Dassault Rafale likt en raket rakt framför våra ögon. Utan avbrott radas det upp ett uppvisningsschema av högsta kvalité. Med flygplan som Fighting Falcon F-16, A400M, A330neo och A380. Avslutningsvis kommer Frankrikes stolthet Patrouille de France och deras 8 Dassault Alpha Jet upp i luften till Franska nationalsången med sprakade färger i blått, vitt och rött.

Dag ett går mot sitt slut och vi tar en taxi in till Paris och vår lägenhet. Vi försöker summera dagen men innan taxin ens lämnat området så har vi alla somnat. De tusentals fantastiska intryck satte sina spår.

Dag 2 lägger vi mer fokus på att hitta innovativa nyheter. Vi har smält helheten från gårdagen och vi går igenom den enorma allén igen. Till vardags flyger vi Cirrus SR20 på TFHS så självklart ville vi spana in en SR22a. Det var en fransk flygskola som ställde ut den och efter att ha pratat med dem en stund fick vi komma in innanför staketet och kika närmare på ”storasyster” till våra skolflygplan.

Något vi ville kika närmare på under vår resa var överljudsflygplan. Så vad passar bättre än att besöka Le Bourgets museum med två Concorder. I hangaren de står i kommer man väldigt nära och man känner lukten av historia när man går in. Inifrån hangaren går man upp i en av Concorderna genom en lucka i bakänden på flygplanet. Sedan går man igenom kabinen fram till framdörren, över en bro och in i systerplanet och gör samma sak. Det är svårt att greppa att dessa flygplan har tagit sig från London till New York på 3 timmar och 15 minuter. Idag tar samma resa 8 timmar. Definitivt värt ett besök om ni har vägarna förbi.

Vi fortsätter på överljudstemat och går vidare till Boeing. I deras utställningslokal, som var väldigt påkostad, hade de ställt ut två prototyper. En Supersonic och en Hypersonic (hypersonic är per definition 5 gånger ljudets hastighet). Känslan man fick där inne var att Boeing gång på gång inte riktigt tror på sig själva. De själva siktar på att flyga supersonic 2023 men utställningsmässigt var det ett dämpat tonläge.

Ett företag som inte är lika dämpade när det gäller supersonic flights är Boom Supersonic. Vi gick förbi deras monter, som konstigt nog bara media-personal hade tillgång till. Där visade de upp en modell av deras kommersiella flygplan Overture som ska upp i luften 2021 och en vindtunnelmodell av deras konceptflygplan XB-1 som ska flyga om ett år. Det kändes som att Boom Supersonic hade lite mer pondus gällande deras framtidsvision.

Efter att vi har lämnat Boom så börjar vi röra oss hemåt. Vi börjar samtidigt att reflektera lite över dessa två dagar som vi precis fått uppleva. Vi kommer till en insikt att vi inte har fått se så mycket från Airbus och Boeing och deras kommersiella verksamhet. Under dag ett så stod Airbus A350-1000 på marken och under dag två så var samma maskin uppe i luften för flyguppvisning. Vi förundras över det svaga bidrag Airbus och Boeing ställer upp med under de allmänna dagarna. Senare under kvällen får vi reda på att flera flygbolag har varit närvarande under pressdagarna som inte var öppna för allmänheten med många trevliga nyheter som: A220, A350-1000, A330neo och B787-9. Lite snopet att vi, som flygnördar och framtida piloter, inte fick möjligheten att komma nära flygplanen som korsar Europas luftrum dagligen. Men vad gör det när man har varit på världens största flygshow.

Vi tackar för oss från Paris och vi hoppas att vi kan komma tillbaka om två år igen för nästa upplaga av Paris Air Show.

Jonathan Viktor
Karl Jergmo
Simon Carlsson


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.