Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Finnair hittar nya vägar in på den skandinaviska marknaden

Simon Ericson: Finnair hittar nya vägar in på den skandinaviska marknaden

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Finnairs hubb på Helsingfors flygplats, Vanda, är i behov av feedertrafik från Europa för att kunna fylla bolagets långlinjer där fokus ligger på Asien. I takt med att Skandinavien blivit ett allt mer populärt resmål för asiater växer också Finnairs behov av flygtrafik inom regionen. Detta löser man dels själva och via dotterbolaget Norra, men också genom samarbeten med bland annat BRA och Widerøe som nyligen utökat samarbetet med Finnair med fokus på feedertrafik till Helsingfors.

SAS har länge varit storebror och kontrollerat den skandinaviska marknaden bland flygbolagen. Men de senaste åren har Finnair vuxit sig allt starkare i tysthet. Med utökade samarbeten med flygbolag i Norge och Sverige kombinerat med egna nystartade flyglinjer har Finnair nästlat sig in bakvägen på SAS territoriet samtidigt som efterfrågan bland asiatiska resenärer att besöka norra Europa ökat. Det låter som ett utmärkt upplägg för Finnair som har sin nisch i att flyga långlinjer från Helsingfors till Asien.

Helsingfors har med sin fördelaktiga geografiska position ett utmärkt läge för optimala flygtider till Asien från Europa och detta har Finnair utnyttjat till fullo med i nuläget 15 destinationer i världsdelen. Man är dock beroende av feedtrafik från olika delar av Europa som sedan byter flyg på Vanda-flygplatsen för vidare resa till Asien. Åt andra hållet sker bytet från Asien till Europa med inkommande turism som ökar allt mer från Asien. För Skandinaviens del är den ökade trafiken en av huvudfaktorerna till att Finnair valt att utöka sin närvaro på hela den nordiska marknaden genom att knyta samarbeten med lokala flygbolag som Widerøe i Norge och BRA i Sverige.

I maj förra året inledde Finnair ett av sina första samarbeten med Widerøe där det norska, tidigare SAS-ägda flygbolaget, började att flyga med sina Embraer 190-E2 från Tromsø och Bergen till Helsingfors på Finnairflygningar. Tidtabellen var, och är än idag, optimerad för att passa både ankommande och avgående flygningar till och från Asien på Helsingfors flygplats. I början av juni i år utökas samarbetet med fler flygningar till Tromsø och en helt ny flyglinje mellan Trondheim och Helsingfors. Trondheim-Helsingfors ska marknadsföras av Finnair och flygas på AY-koder men med Widerøes Bombardier Dash 8 Q400 fem gånger i veckan. Även här är tidtabellen anpassad för den interkontinentala trafiken till och från Asien.

Förutom samarbeten där Widerøe flyger för Finnair har de båda bolagen även tecknat codesharavtal mellan varandra. Det knyter samman 12 destinationer i Norge samt Billund i Danmark på Widerøe-linjer som även har AY-flygkoder. Codesharesamarbete har Finnair även med BRA vilket gör att Finnair tagit sig in på många destinationer även i Sverige och därav täcker in stora delar av Skandinavien. Codeshareavtalet innnebär att Finnair placerat sin AY-kod på utvalda BRA-flygningar till och från Bromma. Därefter flyger Finnair själva till Helsingfors flera gånger dagligen.

Även i Danmark har Finnair ökat sin närvaro den senaste tiden, med en egen flyglinje till Billund som kompletterar de resmöjligheter som finns genom danska Sun Air of Scandinavia. Sun Air är ett franschisebolag till British Airways som är medlemmar i Oneworld-alliansen precis som Finnair är vilket innebär samarbete där igenom.

I takt med att intresset från Asien att besöka Skandinavien ökar har Finnair ökat kapaciteten till Norge, Sverige och Danmark. Man har även gjort det på minsta kostsamma sätt genom att alliera sig med redan etablerade lokala aktörer som känner till marknaden och har en etablerad kundbas. Med ett flertal regionala flyglinjer eller förbindelser (codeshare) till regionala destinationer i Norge, Sverige och Danmark har Finnair tyst och anonymt tagit sig in på territoriet som SAS tidigare haft ensamrätt på. Fokuset på samtliga förbindelser ligger på att feeda in resenärer till långlinjenätet i Helsingfors och då kunna utnyttja sin geografiska position och nisch till fullo, vilket Finnair hittills lyckats bra med.

Simon Ericson
flyg24nyheter


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.