Home » Flygindustrin » CAPA – Förberedelse för tuffare tider rekommenderas

CAPA – Förberedelse för tuffare tider rekommenderas

Det har varit flera goda år för flygindustrin, faktiskt en av de längsta perioder av goda resultat som industrin har upplevt på länge. Men säg det roliga som varar för evigt, det senaste året har flera konkurser inträffat för flygbolag och även om jag själv var ute alldeles för tidigt (länk) med att varna för sämre tider så finns det nu andra och mer trovärdiga källor för liknande varningar. I dett fall är det den utmärkta analyssajten CAPA – Centre for Aviation som utfärdar en varning (länk nedan).

CAPA sammmanfattar sin rapport om det nuvarande läget och framtidsutsikter med att de senaste åren har flygindustrin gynnats av en växande global ekonomi och låga bränslepriser, vilket har lett till en icke tidigare skådad period av lönsamhet. Man förtydligar dock i en parentes att hälften av de stora vinster som har tillkommit under senare år har varit vinster för amerikanska flygbolag som har huvuddelen av sin verksamhet i form av inrikesflyg. Icke desto mindre har det varit goda år, med växande trafik, köp av flygplan och stort behov av piloter.

När nu både IMF och Europeiska centralbanken skrivit ner sina tillväxtprognoser, oljepriset krupit upp och omvälvande teknologisk utveckling påverkar situationen – då är det enligt CAPA dags att förbereda sig för svårare och tuffare tider. För de som vill betala erbjuder man en full rapport om läget och hur man kan förbereda sig för de kommande nedgången i industrin, men för andra ger man en del smakprov:

– Att behålla lojala kunder är svårt men oerhört viktigt när kostnadsmedvetenheten ökar
– Kringinkomster (ancilliary revenues) är ofta mer tåliga och säkra inkomster än betalning för biljetter
– Att behålla och öka frekvens på rutter är ett effektivt konkurrensvapen när andra tvingas dra ner
– Den värsta tiden för att lägga på nya flygplan på balansräkningen är under en recession
– Förmågan att snabbt ”studsa upp” mär marknaden förbättras är viktig för att kunna vara framgångsrik över tid

Många av dessa råd, liksom andra som ges som smakprov, är inte alls unika eller ovanliga men blir i svårare tider än viktigare. Omförhandlingar av flygplansbeställningar är något son redan har hänt flera gånger redan i år, även bortsett fråproblemen med B737MAX (t.ex. Norwegian med Airbus – länk). Där det fortfarande går bra har vinster minskat (t.ex. varnade Ryanair för detta – länk) och där det tidigare gick mindre bra handlar det nu om förluster och hot mot verksamheten (som t.ex. för Jet Airways).

Hur mycket och hur snabbt det kommer att gå emot sämre tider i flygindustrin är naturligtvis osäkert, men det är få som tror på något annat än en nedgång framöver. Stora trender som de i den globala ekonomin har en direkt påverkan på flygindustrin och det är få som tror på bättre tider eller ens på något annat än en kommande nedgång i världsekonomin. Även om prognosmakare, mig själv inkluderat, kan ha fel så är det nog bäst att följa rådet från CAPA och dra åt säkerhetsbältet. Det kan vara en bra förberedelse för att sedan dra åt svångremmen inför kommande tuffare tider.

Länk till artiklar:
CAPA 15-point Airline Survival Toolkit for 2019


6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.