Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Oktoberrapport för Sveriges flygplatser – kräftgången fortsätter

Simon Ericson: Oktoberrapport för Sveriges flygplatser – kräftgången fortsätter

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Kräftgången på den svenska inrikesmarknaden fortsätter. Samtliga Swedavias tio flygplatser registrerade ett färre antal inrikesresenärer under oktober år 2018 jämfört med samma period föregående år. Mest intressant inom Swedavias inrikestrafik är Malmö Airport där trafiken minskade med 6 procent. Den absoluta majoriteten av inrikesflygningarna till och från Malmö är flygtrafiken till Stockholm och den minskar alltså. Detta samtidigt som flygplatsen på andra sidan Öresund, Kastrup, ökar antalet resenärer till Stockholm både i oktober och sett över hela år 2018. Detta kan mycket väl vara en effekt av flygskatten där Malmöbor väljer att ta flyget från Köpenhamn istället för Malmö Airport.

Örnsköldsvik fortsätter på den inslagna vägen, att växa. SAS Stockholmslinje har visat sig vara ett bra koncept istället för Nextjet. Gällivare och Arvidsjaur fick under september åter trafik till Stockholm Arlanda i form av Nordica med CRJ 900-flygplan. De båda norrländska flygplatserna visar på en stark tillväxt under oktober i år jämfört med samma period föregående år. Nordica erbjuder en produkt med jetflygplan jämfört med Nextjet som tidigare trafikerade flygplatserna med turobpropflygplan av typen BAe ATP och stundtals SAAB 340. Troligen ligger en stor del av passagerarökningen i en förbättrad produkt med bättre komfort och kortare flygtider.
Borlänge och Örebros flygplats tappade mest inrikesresenärer, undantaget Mora som idag inte har någon reguljär flygtrafik, med drygt 59 respektive 39 procent. De båda flygplatserna har haft en gemensam inrikeslinje som flugits Borlänge-Örebro-Malmö, en linje som från mitten av november är nedlagd vilket innebär att de båda flygplatserna inte har någon regelbunden inrikestrafik kvar. En förklaring till Borlänges tapp är bland annat att man under oktober förra året även hade en inrikeslinje till Göteborg Landvetter.

Jämfört med september är det något fler flygplatser som visar en positiv månad i oktober. Totalt 10 stycken ökade passagerarantalet i oktober år 2018 jämfört med 2017 och på de flygplatserna där det är en positiv utveckling är det främst inrikestrafiken som ökar vilket till skillnad från många andra flygplatser i landet har en negativ trend. I övrigt kan noteras att småflygplatserna Pajala och Sveg ökade sin inrikestrafik under oktober.
Just nu ser det ut som att tillväxten finns att hämta hos lågprisflygbolagen, vilket exempelvis syns på Stockholm Skavsta och Malmö Airports utrikestrafik. Skavsta som uteslutande trafikeras av lågprisflygbolagen Ryanair och Wizz Air ökade antalet passagerare med 4,4 procent under oktober. Malmö Airport, som har en stor del flygtrafik från Wizz Air ökade sin utrikestrafik med 1,5 procent.

Sett över hela landet minskade antalet inrikespassagerare med drygt 4 procent i oktober i år jämfört med samma period år 2017. Utrikestrafiken fortsätter dock att öka, men med knappa 0,1 procent vilket gör att antalet resenärer som använt flyg till och från samt inom Sverige minskade med 1,5 procent under oktober år 2018 jämfört med samma period föregående år. Det är de kommunala flygplatserna som för tillfället leder tillväxten och Swedavias flygplatser lider till stor del av ett minskat flygresande. Troliga anledningar till det minskande flygresandet är till viss del flygskatten, men kanske främst en miljömedvetenhet efter diskussionerna om flygskattens införande.

Simon Ericson
flyg24nyheter


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.