Home » Flygindustrin » Simon Ericson: El-flygplan allt hetare bland flygbolagen – easyJet näst på tur

Simon Ericson: El-flygplan allt hetare bland flygbolagen – easyJet näst på tur

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Det brittiska lågprisflygbolaget easyJet ger sig nu in i framtidens flygplan som ska drivas av elektricitet. År 2030 planerar bolaget att det ska finnas el-flygplan i flottan som ska kunna flyga kortare flyglinjer i Europa som exempelvis London-Amsterdam.

EasyJet ska tillsammans med el-flygplanstillverkaren Wright Electric bygga ett el-flygplan som ska ha en räckvidd på två timmar vilket gör att det framtida flygplanet skulle kunna passa perfekt på en flyglinje som London-Amsterdam. London-Amsterdam är en flyglinje som easyJets svenske VD John Lundgren har nämnt som den första tänka bara el-flyglinjen för det brittiska lågprisflygbolaget.

John Lundgren pratade om el-flygplanen på Amsterdam Schiphol Airport, om vilka tänkbara flyglinjer det idag finns för el-flygplan och om att tekniken idag rör sig snabbt framåt och att man på easyJet ser det som en realitet att flyga med elektricitet inom några år.

EasyJets partner i el-flygandet är som sagt Wright Electric. Wright Electric är baserat i Los Angeles och har redan idag ett tvåsätes el-flygplan i drift och planerar att börja flyga med ett el-flygplan som har plats för nio passagerare under nästa år. I en artikel som CNN har gjort skriver man att Wright Electric förutspår att deras el-flygplan kommer att vara 50 procent tystare och 10 procent billigare att köpa och flyga med än dagens “vanliga” flygplan. Förutom easyJet har även det Dubaibaserade supportbolaget Jetex involverat sig i Wright Electric genom en investering i maj tidigare i år.

Flygbranschen rör sig mot en elektrifiering av flygplanen, men det är fortfarande en lång väg kvar. Tidigare i år demonstrerades det första el-flygplanet i Sverige och våra grannar i väst, Norge har tydligt satt upp sitt mål med el-flygplan. Att alla inrikeslinjer och skandinaviska flyglinjer ska flyga med 100 procent el år 2040. Men redan om sju år, år 2025, ska det första el-flygplanet flyga kommersiellt i Norge enligt det norska flygplatsbolaget Avinor. Avinor vill använda flygplanet, som ska ha plats för 19 passagerare, som ett första test på en norsk inrikeslinje. Det troliga flygbolaget som ska testa det lär vara Wideröe.

Även de stora flygplanstillverkarna Airbus och Boeing tittar idag på el-flygplan och det finns idag konkreta planer hos Boeing. Den amerikanska flygplanstillverkaren ska tillsammans med partnern Zunum Aero som Boeing delvis finansierat ha ett hybridflygplan i luften år 2022. Även Airbus är inne på ett hybridflygplan. Detta då man under förra året övergav planerna på ett helt elektriskt flygplan. Airbus å sin sida planerar att ha ett hybridflygplan i luften redan om två år tillsammans med motortillverkaren Rolls Royce och Siemens.

Det börjar alltså rycka allt mer i elektrifieringen av flygbranschen, men det återstår samtidigt en hel del arbete och hinder för att det ska kunna bli verklighet med att flyga passagerare med en flygplan som drivs till 100 procent med el.

Simon Ericson
flyg24nyheter


2 Comments

  1. Det här är ett mycket spännande ämne! Jag hörde att det ska flygas med två el-flygplan på nästa års mässa i Paris!

    Mycket av tekniken finns redan på plats men det kommer säkert att hända spännande saker inom teknikutvecklingen framöver.

    För att skynda på utvecklingen tror jag det behövs politisk initiativkraft av ett annat slag än vi sett i Sverige där flygskatten bara syftar till att bromsa. Tänk om Sverige kunde ansluta sig till Norges vision och kanske dra med sig ytterligare något land – Finland eller Norge? Då skulle en tydlig marknad med kunder skapas vilket skulle öka investeringsviljan hos de producenter du nämner (och det finns många fler). Ett politiskt redskap är de flyglinjer som upphandlas. Tänk om upphandlingsreglerna krävde elflyg men också innebar ekonomiskt stöd! Här skulle Norden bli pionjärer som inspirerar resten av världen. En miljösatsning med potential att faktiskt påverka globalt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.