Home » Flygindustrin » Besök i Dallas och några ord om flygbolaget där – American Airlines

Besök i Dallas och några ord om flygbolaget där – American Airlines

Jag har idag anlänt till Dallas för en konferens som startar imorgon kväll med en samling för inbjudna talare, följt av invigning morgonen efter och tre dagar med presentationer och workshops därefter – mer om detta imorgon. Men när man flyger in till Dallas – Fort Worth är det svårt att inte notera att det är hemmabas för det stora flygbolaget American Airlines, en av de “tre stora” i USA. Att skriva några ord om detta bolag blir ganska naturligt när man från sitt hotell ser flygplan efter flygplan ned samma logotyp landa i närheten.

American Airlines kan spåras ända tillbaka till 1926, då som en Chicagobaserad operatör. Sammanslagningar av ett antal mindre flygbolag 1930 satte varumärket på vägen mot vad det är idag. Sedan dess har flygbolagets tillväxt följt en växande flygindustri samt skett genom sammanslagningar, varav den senaste 2013 med US Airways är den mest kända. Lika känt är att moderbolaget AMR Corporation 2011 ansökte om konkursskydd, så kallad “Chapter 11” i USA, på vilket följde stora omstruktureringar.

Med mer än 950 flygplan och 350 destinationer är American ett mycket stort flygbolag, både i USA och globalt. På huvudhubben Dallas – Fort Worth har man 85% av marknaden, 197 destinationer och slussar 56 miljoner passagerare om året genom denna megahubb. Detta kompletteras av ett antal sekundära hubbar runtom i landet. När det gäller destinationer har man speciellt en styrka i Mellan- och Sydamerika, där man är enda amerikanska flygbolag på ett antal destinationer och det största för trafik till och från Kuba.

Flottan är en mix av Airbus, Boeing, MD och Embraer. Liksom för de andra två av de “tre stora”, d.v.s. Delta och United, har American gjort stora vinster de senaste åren. Man har dock de senaste veckorna reviderat prognoserna för året årets vinst nedåt efter de problem som skapats av de omfattande orkanerna i södra USA och Karibien. På längre sikt är man liksom alla andra traditionella flygbolag även hotad av lågkostnadsbolag och på senare tid även av low-cost/long-haul som Norwegian och WOW Air. Den starka närvaron på linjer till Sydamerika är dock en fördel för American för framtiden och eftersom storinvesteraren och flygnolagsskeptikern Warren Buffet investerat stort i American så förefaller det, trots stora förluster och omstruktureringar för bara sex år sedan, som om American står starkt just nu och den närmaste framtiden.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.