Home » Flygindustrin » Vem är vem egentligen – lågkostnadsbolag med anslutningar och budgetpriser i traditionella bolag

Vem är vem egentligen – lågkostnadsbolag med anslutningar och budgetpriser i traditionella bolag

Det är så bekvämt att prata om traditionella flygbolag och lågkostnadsbolag. Två olika och tydliga kategorier av flygbolag och två olika sidor av flygindustrin. I kampen om att hitta kunder och egen nisch så är det dock sällan så enkelt. Tidigare i år inledde Ryanair ett samarbete med spanska Air Europa för att kunna erbjuda sina kunder anslutningsflyg till Sydamerika (länk). Detta var ett steg iväg från den point-to-point modell som varit gällande för Ryanair och de flesta lågprisbolagen. Nu kommer nästa steg och det är Easyjet som tar initiativet denna gång.

Det är utmärkta analyssajten CAPA – Centre for Aviation (länk nedan) som publicerat en artikel om Easyjets ambitioner att ansluta passagerare via sin bas i Gatwick istället för att bara transportera dem från A till B. De första flygbolagen man avser samarbeta med är Norwegian och kanadensiska Westjet, båda med long-haul/low-cost koncept för flygningar över Atlanten. Planen är dock att utöka detta och erbjuda anslutningar även till andra flygbolag, till och med mer traditionella sådana. Detta ger stora möjligheter för nya passagerarflöden som kommer att påverka både de inblandade flygbolagen och deras konkurrenter.

“Worldwide by EasyJet” ska denna nya satsning heta. Genom smarta IT-lösningar hoppas man kunna få det att fungera med de olika partnerbolagen. Med sitt stora nätverk i Europa så har Easyjet möjlighet att kunna fånga upp en hel del kunder och erbjuda dem ännu en anledning att välja just Easyjet. Artikeln påpekar dock att punktligheten på Gatwick måste bli bättre för att detta ska kunna fungera väl i någon större skala.

Vad kommer härnäst? Business class på Ryanair och ståplats på BA? Vilka andra nya klasser för passagerare eller andra nya idéer kan vara nästa försök för flygbolag att hitta nya nischer? Redan nu erbjuder en del traditionella flygbolag “Basic Economy” (länk) för att konkurrera med lågprisbolagen och fler överväger att ta efter. Man vågar knappt tänka på hur det kan gå med tidigare tydliga kategorier när flygbranschen är i förändringstagen.

Länk till artikel:
EasyJet’s new connections service breakthrough leap-frogs Ryanair. Punctuality will need to improve


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.