Home » Flygindustrin » Mitt i sommaren – en uppdatering från TFHS-bloggen

Mitt i sommaren – en uppdatering från TFHS-bloggen

Glada sommarhälsningar till bloggens läsare!

Å ena sidan hoppas jag att ni alla har bättre saker att göra än att läsa denna blogg under sommaren. Jag skrev ju tidigare att även om bloggen inte återvänder förrän i den senare delen av augusti så kunde det bli någon uppdatering under sommaren, men så har inte skett hittills. Här kommer dock en uppdatering med några korta nyheter:

FlightGlobal konstaterar att årets första sex månader har varit framgångsrika när det gäller flygsäkerhet – på rekordnivå. Med sex olyckor och totalt 16 avlidna är detta ett unikt säkert första halvår (länk). Det betyder dock inte att det inte har varit nära, som med Air Canada i San Francisco nyligen. Denna inflygning mot en taxibana var enligt vissa rapporter 27 fot från att ha blivit en av de allra största och dödligaste olyckorna i flygets historia. Se YouTube klipp med animering nedan:

Från blandade nyheter från industrin under det första halvåret har det fortsatt att gå bra för vissa flygbolag men mindre bra för andra. Men de tidigare rapporter om detta på bloggen, kopplat till IATAs identifiering av 2016 som ett “peak year”, så är det fortsatt intressant att följa hur det går avseende ekonomin för flygbolag. Easyjet redovisade en större förlust för första halvåret (länk), medan Delta, Lufthansa och flera andra redovisat positiva resultat. En underliggande oro är att de senaste goda åren lett till att väldigt många flygbolag expanderat med nya rutter och fler flygplan, vilket förr eller senare riskerar att leda till överkapacitet.

Slutligen är det omöjligt att inte kommentera satsningen Air France gör på ett nytt flygbolag som riktar sig mot “millennials” – Joon. Just nu är frågorna fler än svaren verkar det som. Att det ska bli ett lågkostnadsbolag som flyger A320/340/350 är redovisat men bortom detta är det bara de ganska ytliga kommentarerna från marknadsföring (länk) som ger ledtrådar till hur det går till. Jag kan lova att detta kommer att följa upp dock.

När vi drar igång så väntar inte bara den vanliga uppföljningen av flygindustrin, flygsäkerhet, flygutbildning och träning samt Human Factors, utan även nya inlägg av Anders Ellerstrand. Det vore fantastiskt roligt om några fler med intresse kunde tänka sig att skriva ett inlägg då och då för att få fler perspektiv på dessa frågor. Om du har intresse av att skriva här så hör av dig. Jag sköter allt omkring och hjälper gärna till med bilder, kontroll av text o.s.v. Så gästskribenter är varmt välkomna!

Jag hoppas ni alla har en bra sommar, som i bilden ovan – och inte som i bilden nedan! Vi ses och hörs senare i augusti.


3 Comments

 1. Välkommen tillbaka Nicklas!

  Sommaren hittills har varit otrolig i lufthavet med rekord efter rekord. Såväl maj som juni sattes det trafikrekord i Sverige och även på Europanivå räknar man med att detta blir en rekordsommar. Eurocontrol:
  “In June, there were nearly a million flights in the Network Manager’s area – covering EUROCONTROL’s 41 member states, Morocco and now Israel. This record level is 5.1% above the corresponding figure for 2016.”

  Läs mer: https://www.eurocontrol.int/news/network-handling-record-numbers-flights

  Jämfört med tidigare har trafikflöden flyttats, bl.a. för att turisterna lämnar Turkiet och istället reser till Spanien och Portugal.

  Frågan är ju hur länge det varar? Kapaciteten inom ATC är ett problem men frågan är vilka beslut man vågar ta. Att öka kapaciteten tar tid och kostar pengar och risken är att man lyckas i takt med att konjunkturen går ner…

  • Tack detsamma! Och sluta skriva kommentarer som hade varit alldeles utmärkta inlägg! Jag tar dem gärna som inlägg – än roligare om vi tycker i alla fall delvis olika i inlägg.

  • Tack det samma! För det första, sluta skriva intressanta kommentarer som skulle fungerat utmärkt som inlägg! För det andra, intressant med trafiktoppen i sommar. Jag skulle våga gissa att nästa sommar inte blir en ny topp, men jag hade ju fel om i år så min trovärdighet är kanske inte den bästa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.