Home » Flygindustrin » Något om Sydamerikas flygindustri … som en start i alla fall

Något om Sydamerikas flygindustri … som en start i alla fall

Jag har tidigare anklagat mig själv för att inte ta upp Sydamerikas flygindustri och utöver några inlägg om den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer har detta varit sorgligt sant. (En gästskribent med intresse av Sydamerika och dess flygindustri skulle vara mycket välkommen att bidra med inlägg!) Idag görs i alla fall ett försök att ta upp något från en kontinent som av många anses ha potential för en växande flygindustri.

Enligt FlightGlobal (länk nedan) har det under senare år handlat mycket om förbättrat samarbete med andra flygbolag för att förbättra resande till fler olika destinationer. Allt fler flygbolag i Sydamerika har sökt sig till allianser eller individuella samarbeten med andra flygbolag. Efter en lång tidigare period med starka statliga flygbolag så kom även förändring till Sydamerika under de senaste årtiondena. Varig, Aerolinas och andra traditionella flygbolag utsattes för konkurrens och utvecklingen därefter såg på många sätt ut som på många andra håll i världen. Men utanför Brasilien har lågprisbolagen inte vuxit lika snabbt som på andra kontinenter, vilket innebär att både priser och tillgänglighet släpar efter.

Detta är en utveckling som The Economist (länk nedan) beskriver och fortsätter med att ta upp att kontinentens flygbolag, med några undantag, förlorar pengar. Traditionella flygbolag hålls fortfarande under armarna av politiska orsaker (inte sällan nationell stolthet), infrastrukturen släpar efter och standarden på service är låg i jämförelse med andra delar av världen. Till detta kan läggas korruption, speciellt avseende vem som får topposter i flygbolag. Som en konsekvens har till och med kontinentens största flygbolag LATAM (efter en sammanslagning av Chiles LAN och Brasiliens TAM) svårt att gå med vinst.

Aviation Voice (länk nedan) beskriver dock ett något annorlunda perspektiv, med en ökande urbanisering och medelklass som kommer att leda till en kraftig tillväxt för flygindustrin i Sydamerika i många år framöver. Man påpekar dock också att det krävs politiska förändringar för att en sådan tillväxt inte ska förhindras eller försvåras. Att marknaden i Sydamerika fortfarande är underutvecklad men växane kan vara ett balanserat synsätt, inte minst med tanke på att både Norwegian (Norwegian opens flights to Buenos Aires) och Ryanair (Ryanairs samarbete med Air Europa till Sydamerika) ser möjligheter på denna kontinent. Så även som det talas mycket om Asien, speciellt Kina och Indien, på bloggen för dess stora tillväxt så är det rimligt att hålla koll även på Sydamerika.

Länkar till artiklar:
ANALYSIS: Latin America’s airlines look globally for partners
Airlines in South America: No El Dorado
Aviation Industry’s Growth in Latin America


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.