Home » Drönare » Flygande taxi, inte i framtiden utan i sommar!

Flygande taxi, inte i framtiden utan i sommar!

I tidigare inlägg har ämnet individuell flygande transport tagits upp, liksom Ubers intresse av att utveckla detta (länk, länk). Detta ämne har varit intressant sedan Ikaros dagar och början av drömmen om att flyga. Trots att teknologin funnits där så har det annat än för enstaka uppvisningar förblivit planer för framtiden. Men nu är det kanske ändå dags och det händer – och det i den stad där jag bor och lever i just nu.

Runt om i all världens media har de senaste dagarna funnits nyheten om att Dubai kommer att ha flygande taxi från i sommar. Brittiska Telegraph är en av de som tagit upp detta (länk nedan). Fordonet som ska användas är kinesisktillverkade Ehang 184 (bild ovan och nedan), men det är enligt uppgifter bara ett av flera fordon som redan provats i luften över Dubai (något jag helt missat, jag måste titta upp oftare). Ehang 184 är en drönare som kan transportera en passagerare (och kanske en väska) på en drygt 20 minuter lång flygtur.

Detta elektriska fordon har redan testats i Las Vegas, där man också har planer för dess användning. I Dubai är det dess Road and Transport Authoruty (RTA) som avser driva den flygande taxiverksamheten (de driver redan idag all taxiverksamhet på marken i staden). Ehang 184 kan flyga sträckor upp till 50 km i hastigheter upp till över 100 km/h. Passageraren använder en app för att beställa sin luftburna taxi, hoppar in och fordonet flyger sedan på några hundra meters höjd över en serie av landningsplatser till destinationen. Fordonet kommer att kontrolleras via 4G internet utan att passageraren gör något. För säkerhet finns funktioner som gör att fordonet kommer att landa på närmaste säkra plats vid någon form av tekniskt fel. (Just om detta finns en hel del frågor att ta upp, men jag hoppas återkomma till dessa.)

Man kan väl tillägga att priset för denna transporttjänst inte har avslöjats än. Jag är ganska säker på att jag fortfarande kommer att stå och titta längs vägen snarare än uppåt när jag väntar på en taxi. Det kommer dock att vara spännande att titta upp för att få se de små flygande taxifarkosterna uppe i luften. Jag hoppas också kunna förmedla berättelser om hur det är att flyga med detta fordon, så snart någon kan berätta om det för mig. Med tanke på att fordonet avser introduceras i juli så hoppas jag att det har luftkonditionering så att den straxt under femtiogradiga värmen inte förstör upplevelsen.

Länk till artikel:
Self-flying taxi to transport passengers in Dubai


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.