Home » Flygindustrin » Air Baltic går med vinst och blickar framåt

Air Baltic går med vinst och blickar framåt

Nyheter från närområdet är alltid intressant, så att höra något från andra sidan Östersjön fångar lätt uppmärksamheten. I detta fall handlar det om Air Baltic, flygbolaget i Lettlands huvudstad Riga, vilket startades tillsammans med SAS 1995 och inledningsvis flög SAAB 340. Dena typ följdes av Avro RJ70, Fokker 50 och från 2003 olika varianter av Boeing 737.

2009 sålde SAS sitt ägande i flygbolaget och detta följdes av svåra år med förluster och ökat statligt ägande. Kostnadsnedskärningar ledde till minskande förluster och till att staten kunde erbjuda ägandeandelar till nya investerare. Air Baltic är nu en av två “flag carriers” i Baltikum, sedan Air Estonia och Air Lituanica försvunnit (den andra kvarvarande är Nordica, Air Estonias uppföljare). 2016 tog man emot den första Bombardier CS300 leveransen i flygindustrin (bild nedan) och flera kommer att komma de närmaste åren (6 detta år, 8 året efter).

Flightglobal skriver (länk nedan) om att Air Baltic har haft ett bra år under 2016 och förväntar sig en vinst som kommer att bli nära tvåsiffrig räknat i Euro. Detta efter en liknande vinst 2014 och en dubbelt så stor 2015, men eftersom 2016 var förväntat att bli ett besvärligare år (bland annat på grund av introduktionen av CS300) verkar man lättade och stolta över den halverade vinsten. Man ser nu framåt mot fortsatta framgångar och letar efter ett större flygbolag som strategisk partner, liksom ser fram emot en privatisering senare detta år. Det är roligt när det går bra för någon i den hårda konkurrensen i flygindustrin och Air Baltic har haft tre raka år med vinst, vilket är sällsynt. Det är värt att hålla ett öga österut för att se hur det kommer att få för Air Baltic.

Länk till artikel:
Air Baltic expects 2016 profit of near-double-digit euro millions


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.