Home » Flygindustrin » Norwegian i fokus i flygindustrin 2017

Norwegian i fokus i flygindustrin 2017

Att Norwegian är väl känt i och omkring sin ursprungliga hemmamarknad behöver inte sägas till de som läser denna blogg. Men internationellt har det varit långsammare att uppfatta dess tillväxt, som skett i skuggan av Ryanair och andra tidigare mer kända namn i flygindustrin. Trots stark expansion och stora flygplansbeställningar fick jag ofta, till och med för så sent som två år sedan, förklara för andra ute i världen att bolaget inte bara var en regional konkurrent till SAS utan var på väg att bli långt mer än så.

Med en artikel på Flightglobal (länk nedan till artikel, gratis men kräver registrering) skrivs det om att Norwegian är det flygbolag som bestämmer agendan i industrin detta år. Det handlar naturligtvis mycket om dess växande long-haul/low-cost nätverk (se bild nedan), vilket säkert kommer att bli en politisk fråga i USA (tillsammans med de tre stora flygbolagen i USA och deras kamp med de tre stora i Mellanöstern, en kamp där Norwegian ofta buntas ihop med de tre i Mellanöstern).

Bortom detta har man tvingat SAS att ta steget att öppna en bas på Irland för att kunna konkurrera, sägs vara i samtal med Ryanair om interlining och kommer i sommar att börja flyga med 737MAX på rutter över Atlanten. Dessutom har man med sin bas på Gatwick tvingat British Airways att återvända med rutter till USA från Gatwick. Planen är att i sommar starta transatlantiska flygningar från Barcelona, då man igen kommer att konkurrera med British Airways via moderföretaget AIG som äger Iberia och Vueling. Detta har fått AIG att planera för long-haul/low-cost från Barcelona med dess spanska lågkostnadsbolag Vueling eller Iberia Express för att möta detta hot.

Både i skandinavisk och annan media har Norwegian ofta hamnat i fokus för sina affärsmetoder, anställningsvillkor och andra mindre smickrande anledningar. Detta är inget som ska sopas under mattan när företagets framgångar kommer på tal, men det är närmast häpnadsväckande vilken påverkan Norwegian fått på flygindustrin genom att vara bland de första med låga priser på långa flygningar. Airline Pilots Association, d.v.s. den fackliga organisationen för piloter i USA, har varit minst lika fientliga till Norwegian som till de stora bolagen i Mellanöstern, något som antagligen kommer att öka med varje ny rutt som öppnas till USA. Även andra flygbolag, till exempel WOW, Westjet och Eurowings, avser försöka växa på atlantrutterna med hjälp av låga priser så det blir säkert både konkurrens och politiska aspekter som kommer att påverka hur det går framöver. Men när en artikel som denna skrivs om ett bolag så kan man bara hålla med om titeln – då är man med och bestämmer agendan för hela flygindustrin.

Länk till artikel:
Why Norwegian is setting the airline agenda in 2017


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.