Home » Flygindustrin » Statlig finansiering av all pilotutbildning i Norge från nästa år?

Statlig finansiering av all pilotutbildning i Norge från nästa år?

Enligt sajten Aviationvoice.com (via tips från TFHS-studenten Sofia Theodoridou – tack Sofia!) så har Stortinget i Norge nyligen fattat ett beslut som kan komma att innebära att pilotutbildning generellt kommer att få nära fullt stöd som en finansierad utbildningsform. Informationen är dock knapphändig och mer information behövs för att våga skriva mer om detta.

Den korta artikeln om detta är en pressrelease från en flygskola och innehåller en del reklam för denna, men även detaljer om att statliga studielån ska göras tillgängliga för pilotutbildning. Bortom detta är det dock inte lätt att hitta mer information, åtminstone kunde jag inte hitta mer med en stunds letande. (Tips om mer information om detta mottages med tacksamhet.)

Rykten, samt en passus om luftfartsstrategi (här) antyder att en statligt finansierad flygutbildning kan vara aktuell även i Danmark. Detta ses då som en del av en mer omfattande strategi för flyg, inklusive att kunskap och utveckling inom flygsektorn ska kunna kopplas till ett statligt ansvar. Även här är det svårt att hitta mer information så dessa uppgifter får tas med en del försiktighet tills vidare.

Dessa uppgifter kan nog ses som en reaktion på det stora behov av piloter som funnits inom flygindustrin sedan ett tag och som blivit allt större under 2016. Det är viktigt att denna utveckling har ordentligt stöd så att det blir uthålliga utbildningar oavsett de stora svängningar som är typiska för flygindustrin.

Länk till artikel:
Close to 100% State Funding of Commercial Pilot Education in Norway from 2017


5 Comments

  1. Nå har jeg ikke lest meg opp på dette, men er blitt fortalt at staten har økt studielånet for pilotutdanning til ca 1 300 000 NOK. Deretter får man gjort om 40% av lånet til stipend, hvis man fullfører utdanningen. Altså at lånet reduseres til ca 650 000 NOK. Denne 40%-ordningen er noe “alle” får når de tar studielån, men nå er selve beløpet man kan få tildelt, for pilotutdanning, 3-doblet. Det er slik jeg har forstått det.

    • Tack Robin, oerhört tacksam för din hjälp med detta! Är det okej för dig om jag använder ditt svar i att följa upp det jag skrev igår? Återigen, tack för hjälpen!

      • Selvsagt! Som sagt, så er jeg ikke sikker på om dette er helt korrekt, men skal se nærmere på det når jeg får tid. 🙂

  2. Hej! Det är endast rykten vad avser statligt finansierad utbildning i Danmark, det finns diskutioner men ingen förankrad plan eller strategi gällande detta. Mvh P

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.