Home » Flygindustrin » Nya flygplan till Iran … eller hur blir det nu?

Nya flygplan till Iran … eller hur blir det nu?

image

En av de stora flygnyheterna detta år var kopplat till internationell politik på högsta nivå – med avtalet mellan USA och Iran kom också möjligheten för Iran att köpa nya flygplan. En beställning omfattande 227 flygplan, 109 Boeing och 118 Airbus presenterades i juni, inkluderande B777, B747-8 samt A380. Kort sagt en jätteorder på flygplan som måste ha fått båda av de två största flygplanstillverkarna att glädjas över det rejäla tillskottet till orderböckerna.

Sedan dess har det funnits osäkerheter och tvivel om affären kommer att bli av. Dels avseende beställningen i sig, till exempel om Iran Air verkligen vill ha A380 och B747-8 eller om de hellre vill he fler tvåmotoriga större flygplan som A350 och B777. Men politiskt har hela affären också hela tiden varit i fara eftersom det funnits de som inte alls vill se en försäljning till Iran. Dessa politiska krafter har med presidentvalet förstärkts och det kommer i första hand att handla om politik om försäljning blir av.

image

Att Iran Air behöver nya flygplan är det ingen tvekan om. Det embargo nationen har varit under i många år har gjort det mycket svårt, om än inte omöjligt att köpa flygplan och flygplansdelar. Därav att man till exempel behöll sina mycket ovanliga 747SP (se bild ovan). Jag har själv sett dessa på Tehrans flygplats och de ser närmast lite lustiga ut. Dessa byggdes för PanAm och Iran Air under tidigt sjuttiotal för att få maximal räckvidd för riktigt långa flygningar.

Oavsett om politiken i första läget kan redas ut så kommer frågan om finansiering att vara ett hinder. Flera köpare av flygplan har genom åren fått hjälp med finansiering från USAs Export Import Bank men det är tveksamt om det kommer att vara möjligt för Iran. Så för de plane-spotters som alltid har kameran redo kan det dröja ett tag innan de ser en A380 med Iran Airs logo på.

Länk till artikel:
What Next For Boeing, Airbus Commercial Aircraft Deals With Iran?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.