Home » Flygindustrin » Fransk flygindustri fattas folk

Fransk flygindustri fattas folk

Först och främst ber jag om ursäkt för den något larviga alliterationen i titeln, men det gäller ju att få uppmärksamhet för sina rubriker har jag förstått.

Nyhetssajten Aviation Week rapporterar att det är svårt att för företag i den franska flygindustrin att hitta och rekrytera personal, framför allt när det gäller tillverkning av flygplan. Trots att det handlar om relativt välbetalda och stabila arbetstillfällen så förblir många jobb otillsatta under lång tid innan någon rekryteras för dem. Detta trots hög arbetslöshet hos yngre i Frankrike.

Med stora pensionsavgångar att vänta så håller en svår situation på att bli ännu svårare. Det finns tankar om att en av orsakerna är att arbete i “fabrik” har en negativ klang som för tankarna till industriarbete som inte alls är likt det som sker i den miljö där flygplan konstrueras. Generellt sätt så värderas också universitetsutbildning högre än praktiska utbildningar i Frankrike och det finns inte många möjligheter att utbilda sig mot praktiskt arbete inom flygindustrin.

Flera franska företag inom flygindustrin funderar nu på nya initiativ i form av information, aktiviteter och samarbeten med skolor för att få fler intresserade av att arbeta hos dem. Airbus är en av dem som gör vad de kan för att behålla unga trainees. Om de inte har behov av dem så arrangerar de “job dating” med sina underleverantörer. En chef på tillverkaren Dassault har till och med funderat på om en teveserie i flygmiljö skulle kunna hjälpa till med rekryteringen, detta med tanke på att “ER” fördubblade intresset för läkarutbildning.

Länk till artikel (registrering krävs, men kostnadsfritt):
French Aerospace Industry Struggling With Recruitment


2 Comments

  1. Hej Nicklas! Jag gillar bloggen, och intressant inlägg. Jag tror säkert att det ligger mycket prestige i karriär/yrkesval. Sen tänkte jag kring arbetsförhållanden, jag är är lite mer nyfiken på hur det ser ut idag gällande ackord/ prestationslöner, exempelvis inom Airbus? Huruvida det systemet eventuellt skulle det kunna ha någon inverkan?

    • Tack! Det var verkligen roligt att höra – dagar med tio träffar tvekar man men andra dagar är det mycket med och att få kommentarer är speciellt glädjande. Jag vet inte specifikt vad som gäller avseende arbetsförhållanden men eftersom det är Frankrike det handlar om, med lagar och fackföreningar som stöd, så skulle det förvåna mig om inte arbetsmiljö och villkor är förmånliga relativt många andra länder. Naturligtvis kan det ha inverkan ändå men det kan nog vara så att attityder till “fabriksarbete” spelar en stor roll i en tid där media, finansindustri, IT och andra områden anses långt mer attraktiva.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.