Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Skåneflyg – ska de lokala entreprenörerna lyckas igen?

Simon Ericson: Skåneflyg – ska de lokala entreprenörerna lyckas igen?

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.comför fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

År 2001 startades Gotlandsflyg på Gotland av fyra lokala entreprenörer. Tio år senare hade Gotlandsflyg blivit Sverigeflyg tillsammans med ytterligare fem lokala initiativ runt om i landet och blev helägt av Braathens-koncernen. Då var det en framgång för de lokala entreprenörerna och frågan är om nystartade Skåneflyg också kommer att lyckas.

Coronapandemin har lämnat en rad svenska flygplatser utan flygtrafik till Stockholm. En av flygplatserna som stått utan reguljärtrafik är Kristianstad Österlen Airport som nu hoppas få tillbaka flyglinjen till Stockholm med hjälp av fyra lokala entreprenörer, Jacob Karlsson, Henrik Persson Ekdahl, Carl-Henrik Dahlqvist och Fredrik Rosengren, utan någon erfarenhet från flygbranschen. Känns detta igen? Det är högst troligt då en av de största framgångssagorna på den svenska flygmarknaden, Sverigeflyg, startades på ett liknande sätt år 2001 med fyra entreprenörer utan någon erfarenhet från flygbranschen. Då gick det bra och säkerligen har de flygsugna entreprenörerna i nordöstra Skåne alla möjligheter att också lyckas med sitt projekt.

Skåneflyg ska precis som Sverigeflyg var en researrangör som sedan ska hyra in ett flygbolag som ska sköta om flygningarna. Skåneflyg vill börja trafikera Kristianstad-Stockholm under det andra kvartalet år 2021 vilket innebär att den skånska flygplatsen då stått utan reguljär flygtrafik under nästan ett helt år. Eftersom Skåneflyg befinner sig i ett tidigt skede är det oklart vilken operatör man kommer att anlita och vilken flygplanstyp som ska trafikera sträckan.

Skåneflyg beskriver att man brinner för det lilla, nära och lokala och just detta var en av framgångsfaktorerna för Sverigeflyg. Med en kraftigt lokal förankring jämfört med sina konkurrenter kunde man vinna över kunder på sin sida och detta har även visat sig på Gotland i år när det lokala alternativet Air Gotland gjorde intåg på marknaden mellan Visby och Stockholm. Air Gotland fick enligt de själva under sin första månad i trafik, september, drygt 30 procent av marknaden, när man konkurrerade med SAS, Air Leap och Amapola Flyg. En del i den relativt stora marknadsandelen kan tillskrivas det lokala men troligen ligger även andra bidragande faktorer bakom Air Gotlands marknadsandel under september.

Under 2010-talet har passagerarsiffrorna på Kristianstads flygplats varit långt ifrån de forna glansdagarna för flygplatsen men Kristianstad-Stockholm var under år 2019 en av få inrikeslinjer som visade en kraftig passagerarökning jämfört med året innan. Den främsta orsaken till ökningen var att BRA började trafikera sträckan. När ett starkt varumärke som BRA började trafikera Kristianstad steg alltså antalet passagerare kraftigt vilket visar på betydelsen av ett välkänt varumärke. Kan Skåneflyg bli ett starkt varumärke lokalt och i viss mån även i Stockholm för resande till nordöstra Skåne är det möjligt att återuppbygga en stabil passagerarmarknad mellan Kristianstad och Stockholm.

Lyckas Skåneflyg med att anpassa utbudet mellan Kristianstad och Stockholm till vad som efterfrågas och att man har en aktiv region där företag och privatpersoner faktiskt använder sig av sin lokala flyglinje med det lokala bolaget har man alla möjligheter att lyckas. Det har visat sig förr att det inte krävs någon erfarenhet från flygbranschen för att lyckas i densamma vilket de gotländska entreprenörerna med Pigge Werkelin och Michael Juniwik i spetsen visat och därav har Skåneflyg också möjligheter att lyckas med sitt mål att ta smidigt kunna resa mellan nordöstra Skåne och Stockholm.

Simon Ericson
flyg24nyheter


1 Comment

  1. Tack för info Simon. Detta visar ju i alla fall att det lokala näringslivet värderar sin flygplats högt. Det ska bli spännande att se hur långt det räcker. Eftersom inga andra flygbolag haft planer på att återuppta linjetrafik på Kristianstad så tyder det ju på att man inte ser någon vidare ekonomisk potential för flygplatsen. Det vore kul om Skåneflyg kan visa att den bedömningen var fel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.