Home » Flygindustrin » Krisen fortsätter men vad väntar framöver?

Krisen fortsätter men vad väntar framöver?

Alla som följer flygindustrin vet att det just nu är historiskt svåra tider – bland de senaste nyheterna är att Air Canada minskar personalen med 50-60% (länk), BA strävar efter stora nedskärningar (länk), Bryssels Airlines planerar en minskad storlek på 25-30% (länk) o.s.v. Listan på genomförda eller planerade nedskärningar är lång och nya hot mot de som arbetar inom flygindustrin gör den längre för varje dag som går. Dessutom så innebär nedskärningar i andra branscher att det kommer att finnas allt färre potentiella passagerare när det finns möjlighet att flyga igen.

Samtidigt börjar en del flygrutter att tas upp igen (länk), om än att de är få och under begränsade former. Det är fortsatt osäkert hur en väg tillbaka till vad som tidigare var normalt kan se ut. Vi har redan haft flera inlägg om detta sedan i mars, med fokus både nationellt och internationellt. Bara för några dagar sedan presenterade IATA sina uppdaterade bedömningar om hur även tillbaka kan komma att det ut. Den pålitliga och intressanta sajten samchui.com som sammanställt denna senaste informationen om utvecklingen för krisen i flygindustrin (länk nedan).

I stora drag är kommer en återhämtning av ekonomisk aktivitet och tillväxt att ske snabbare än återhämtningen inom flygindustrin, vilket redovisas i bilden ovan. En mer ”U” än ”V”-liknande återhämtning är att förvänta och den kommer först att komma för inrikesflyg. Kortare resor kommer generellt att se en tidigare återhämtning än långa. Under denna tid kan inkomsterna för passagerare vara mindre än hälften jämfört med 2019. För 2020 kan förlusterna inom den civila passagerarbaserade flygindustrin komma att hamna på 314 miljarder dollar.

IATA framför dessa prognoser tillsammans med önskemål om mer stöd till flygindustrin, med koppling till de 25 miljoner arbetstillfällen som kan kopplas till den globalt. För många länder kommer dock den ekonomiska påverkan av krisen att innebära att det kommer att finnas många andra prioriteter för de minskade budgetar som kommer att vara resultatet av minskad ekonomisk aktivitet. Det är tveksamt om flygindustrin kommer att hamna i toppen på långa listor för de som behöver stöd. Även om vi alla hoppas på att det kommer att bli bättre framöver så finns det mycket osäkerhet kvar och många hot mot hopp om en snabb och stabil återhämtning.

Länk till artikel:
LATEST FORECAST OF CORONAVIRUS IMPACT ON AVIATION INDUSTRY


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.