Home » Flygindustrin » Ännu ett flygbolag nära slutet…men där har det varit länge…

Ännu ett flygbolag nära slutet…men där har det varit länge…

Det finns många sorgliga historier om flygbolag just nu, men vissa har pågått lång innan den nuvarande krisen. En av dem är Alitalia, som vi har skrivit om ett flertal gånger här på bloggen (länk). En annan liknande historia handlar om South African Airways (SAA), som också tagits upp på bloggen några gånger (länk). En gång i tiden var detta kontinentens ledande flygbolag, men det var länge sedan och senast SAA gick med vinst var 2011. Att flygbolaget inte gått med vinst under de senaste relativt goda åren säger tyvärr mycket om dess situation. Om detta har AirlineGeeks (länk nedan) och flera andra sajter skrivit på senare tid.

Från en start då Sydafrikanska staten 1934 tog över ett flygbolag växte SAA till att 1954 bli de första flygbolaget i Afrika med en interkontinental rutt. Nya flygplan, expansion, nya unikt långa rutter och att bli Afrikas ledande flygbolag följde därefter. I samband med bojkotten mot landet under Apartheid förlorade man många rutter, till exempel till USA. Strax efter millenieskiftet köpte SAA 41 flygplan från Airbus, vilket vid den tidpunkten var den största flygplansaffären någonsin i Afrika.

Effekterna av att vara ett statligt företag i en allt skarpare konkurrens blev därefter allt tydligare. SAA var dyrare, hade mindre trevlig service och var mer sällan i tid jämfört med andra flygbolag. Från denna tidpunkt och framåt har det funnits tveksamheter kring ledning och misstankar om korruption i omgångar, liksom flera omstruktureringar. Sedan 2012 har förlusterna varit omfattande och lett till flera stora utbetalningar från Sydafrikanska staten för att rädda flygbolaget. Försök att omstrukturera har mötts med omfattande protester och strejker.

Det som hänt senast är att under förra året avgick högste chefen för SAA på grund av byråkrati och bristande stöd för att omvandla flygbolaget. Ytterligare utbetalningar från staten förhindrade inte strejker då det omöjliga i den pågående situationen blev allt mer tydligt. I december meddelades att SAA skulle fortsätta under konkursskydd. På grund av COVID-19 har nu denna situation förvärrats och allt färre ser det som rimligt att fortsätta att betala ut stora summor till ett flygbolag när det finns så många fattiga och så stora behov i landet.

Det finns många tråkiga detaljer i historien om SAA, speciellt avseende korruption under Zuma-regimen. Oavsett detta är flygbolaget ett exempel på hur svårt det kan vara att få ett statligt att fungera i en föränderlig värld. Det blir också en svår moralisk fråga angående användning av skattemedel, speciellt i länder där behoven är många och stora. I Sydafrika finns konkurrerande flygbolag och så som det ser ut just nu är det svårt att se hur ytterligare statligt stöd till SAA kan motiveras. Kanske kommer det att bli ännu ett flygbolag från svunna tider att minnas.

Länk till artikel:
COVID-19 Bailout Last Straw for South African Airways as Government Suspends Funding


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.