Home » Flygindustrin » Flygbolag gör det svårt med återbetalning

Flygbolag gör det svårt med återbetalning

Det är kris i flygindustrin och det är en kris av sällan skådad storlek. Det är just nu avgörande många flygbolag att de kan hantera de fasta kostnader de har under en tid då de inte har några inkomster. Oavsett om flygbolag kan hoppas på stöd från regeringar i sina hemländer måste de i detta läge försöka hålla nere alla kostnader för att ha pengar för överlevnad. Ändå är det viktig för flygbolag att också ha goda relationer med sina kunder så att dessa återvänder som passagerare så snart som möjligt.

Ett sätt som flygbolagen använder för att hålla nere kostnader är att försvåra återbetalningar avbokade biljetter. Det är på sajten Crankyflier (länk nedan) som detta tagits upp. Detta är ett förståeligt handlande i en svår situation, men det riskerar att minska förtroendet för flygbolag och göra det svårare med att få passagerare att boka nya flygresor efter krisen.

Det finns flera olika sätt som används för att förneka, försvåra eller försena återbetalning. Vissa flygbolag ger möjlighet till ombokning under lång tid medan andra inte ger pengar tillbaka utan någon form av kupong eller möjlighet att använda biljett eller summa senare. Dessa metoder går ofta emot regler för återbetalning i olika länder och riskerar att göra att flygbolag och myndigheter kommer på kollisionskurs när flygbolagen behöver hjälp från just dessa myndigheter och länders regeringar.

Andra flygbolag har ändrat sin återbetalningspolicy eller bara sett till att ändra rutiner för att försvåra eller försena. Detta har lett till konflikter med kunder och en stadigt ökande mängd av frustrerade kundkommentarer på forum. Det finns även goda exempel, både på flygbolag som inte försvårar återbetalning och de som erbjuder bonus för ombokningar som ett sätt att förhindra att pengar försvinner ut från deras kassa.

Det är lätt att förstå att det i dessa tider handlar om överlevnad för många flygbolag. Det är inte lätt att tänka på morgondagen om man inte är övertygad om att det finns en morgondag. Ändå är det oroande för flygindustrin om ett stort antal passagerare tappar förtroendet dör den och kanske tvekar på att köpa biljetter, än mer så när passagerarnas ekonomi kommer att vara pressad. För en snabb och stabil återhämtning av trafik krävs att kunder vågar boka biljetter så snart som möjligt när flygtrafiken återkommer.

Länk till artikel:
When Airlines Refuse Refunds, There Will Be Consequences


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.