Home » Flygindustrin » Inga goda dagar just nu – vad händer härnäst?

Inga goda dagar just nu – vad händer härnäst?

Det är inte trevligt att skriva om dåliga nyheter, speciellt inte om man har många kontakter inom flygindustrin och vet att varje dålig nyhet kan drabba vänner, kollegor och bekanta. Men just nu är det inte lätt att skriva om annat än dåliga nyheter eftersom de flesta nyheter om flygindustrin är dåliga. Att inte skriva om detta vore också att blunda för verkligheten. Så här kommer ett inlägg om dåliga nyheter. Normalt sett undviker TFHS-bloggen att skriva om dagsnyheter men just nu kommer det att bli en del undantag och idag är ett sådant. Jag har valt att skriva om internationella nyheter eftersom nyheter om flygindustrin finns i varje dagstidning och andra media och många läsare har sett dessa nyheter redan.

Igår beslutade Lufthansa att avsluta verksamheten för Germanwings. Med en flotta på 15 Airbus A320 har Germanwings de senaste åren fungerat som en underleverantör till Eurowings på kortare rutter. Enligt ett pressmeddelande från Lufthansa var detta en snabbare implementering av en tidigare platsen gick ut på att konsolidera verksamheten under varumärket Eurowings. Lufthansa gick också ut med ett uttalande som sade att de tror att det kommer att ta flera år innan flygindustrin återhämtat sig (länk).

Idag kom ett meddelande från Virgin Australia om att de ställer in alla inrikesflyg utom en mellan Sydney och Melbourne (Virgin Australia suspends domestic flights during coronavirus crisis). Detta efter att i mars ha ställt in alla internationella rutter. Flygbolaget är i djup kris och har ansökt om stöd på 1.4 miljarder Australiensiska dollar hos regeringen. Eftersom flygbolaget har en stor andel ägare utanför Australien är det dock tveksamt om de kommer att få detta stöd.

I ett globalt perspektiv gick IATA just ut med att upp till 25 miljoner arbetstillfällen, i eller kopplat till flygindustrin, riskerar att försvinna om inte ytterligare stödåtgärder sätts in (länk).

Det finns många mer dåliga nyheter att rapportera om, som t.ex. konkurs för det Alaska baserade regionalbolaget Ravn Air (länk), risken för en kedja av konkurser för flygbolag och underleverantörer i Korea (länk) och neddragningar av produktionen hos Airbus (länk). Det var allt för idag. Det är bara att hoppas att det snart kommer trevligare nyheter att skriva om.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.