Home » Flygindustrin » Mer om piloter och träningscenter – CAE öppnar nytt i Bangkok och Indien

Mer om piloter och träningscenter – CAE öppnar nytt i Bangkok och Indien

Om det behövs mer piloter eller inte tycks alltid vara ett något kontroversiellt ämne. Det har ofta rapporterats om stora pilotbehov samtidigt som det funnits piloter som letar efter arbete. På senare år har det dock varit allt mer tydligt att det finns ett stort behov av piloter, inte minst i Asien. Marknaden för flyg är stor och växande där och det kommer att fortsätta framöver. Det betyder goda tider för de som kan utbilda nya piloter och erbjuda flygbolag hjälp med träning av deras piloter. Ett av dessa företag är den kanadensiska simulatortillverkaren och träningsleverantören CAE. En av bloggens favoritplatser för nyheter – AINonline – har rapporterat om dess expansion i Asien (länk nedan).

Det handlar om två nya träningscenter som CAE startar upp i Asien. Ett i Bangkok, där CAE redan har ett träningscenter, och ett i New Delhi i Indien. Det handlar inledningsvis och några få simulatorer med möjlighet för vidare expansion senare. Man ska dock komma ihåg att varje simulator är en stor investering och används dygnet och året om för träning. Denna typ av investeringar görs inte lättvindigt utan bygger på en marknadsanalys för hur CAE ska kunna räkna hem dessa investeringar över en längre tid framöver.

Dessa center kan länkas ihop med de senaste prognoserna från Boeing om behovet av piloter i Asien. Enligt Boeing kommer det att behövas 266 000 nya piloter under de närmaste tjugo åren i varav 124 000 i Kina. Under denna period räknar Boeing med att 40% av nya flygplan kommer att säljas och levereras till Asien.
Det är som alltid svårt att bedöma dessa siffror och det måste ifrågasättas varför pilotbehov alltid uttrycks över årtionden och inte som ett årligt behov – är det för att få till större siffror? En prognos över tjugo år kan dessutom påverkas av så många faktorer att det är tveksamt vilket värde den har. Som motargument kan anföras att tjugo år den horisont som krävs för att ens fundera på att bygga träningscenter och investera i simulatorer.

Prognoser för den växande flygindustrin i Asien bygger i grunden helt enkelt på prognoser för ekonomisk tillväxt i regionen. Sådana prognoser har enorma politiska, demografiska och andra osäkerheter inbyggda i hur de ser på framtiden. Det är oundvikligt att det finns osäkerheter i prognoser och för någon form av beslut att fattas så behövs dem. Att flygindustrin i Asien kommer att växa är inte mycket att fundera på, men om den kommer att växa snabbt nog för att ge pengar tillbaka på de investeringar som görs där nu är svårare att säga. Med den storlek och erfarenhet son CAE har så är de dock i en mycket fördelaktig situation på marknaden i Asien. Det är bara att vänta på nyheterna om var nästa nya träningscenter ska öppnas.

Länk till artikel:
CAE Beefs Up Presence in Asia


4 Comments

 1. Mycket intressant Nicklas!
  Det finns ju en brist även på flygledare även om siffrorna nog inte är fullt så höga. Det betyder ju att de som har pengar tar genvägar och rekryterar färdigutbildade och erfarna flygledare. Lönerna är höga men dessa företag slipper ju investera i simulatorer och utbildning. Andra rekryterar och utbildar vilket kostar och tar tid.
  De som hävdar att de behov som redovisas är överdrivna menar ofta att det ligger i branschens intresse att utbilda många piloter för att sedan kunna hålla nere lönerna. Om man istället höjer lönerna så går det att anställa.
  Just nu flyttar t.ex. svenska flygledare till Hong Kong och Mellanöstern. Dvs, är lönen rätt så finns ingen brist. Medan man här hemma ser bristen och försöker hantera den genom utbildning – så skolor går för högtryck, med åtföljande brist på instruktörer.
  Och samtidigt verkar konjunkturen vända. Vi får se vad framtiden säger…

  • Ja, det är inte lätt att se enkla och uppenbara lösningar på detta. Och som du säger … om konjunkturen vänder…

 2. På Linkedins nyhetssida läser jag:

  “The Swedish concept of ‘flygskam’, or flight shame, is spreading, reveals the BBC. A UBS survey of 6,000 people in the US, Germany, France and the UK found 21% of respondents had reduced the number of flights they took in the past year citing environmental concerns. The report suggests high-profile campaigns — like the one led by Swedish schoolgirl Greta Thunberg — could halve growth in air traffic, which in turn could affect orders and revenues for plane manufacturers.”

  Hur påverkar det behovet av piloter och flygledare?

  • Ja, det kan nog bli en faktor men en artikel på Bloomberg pratade om hur lite det förmodligen kommer att påverka globalt med tanke på att det mesta av tillväxten är och förväntas förbli i Asien.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.