Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Är botten nådd för Österlens flygplats?

Simon Ericson: Är botten nådd för Österlens flygplats?

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Sedan år 2002 när SAS lämnade Kristianstad Österlen Airport har passagerarsiffrorna dalat rejält nästintill varje år. När sedan Skyways gick i konkurs år 2012 följt av Sparrow Aviation under förra året sjönk siffrorna lite till. Men med en ny stabil operatör genom BRA ser det ljusare ut för den skånska flygplatsen som tror på 30 procent fler passagerare under 2019 jämfört med 2018.

Vikten av att ha ett stabilt och välkänt flygbolag för en flygplats är stor. Det finns flera exempel på detta bland annat SAS återkomst i Örnsköldsvik. Samma fenomen fast i omvänd riktning inträffade på Kristianstad Österlen Airport år 2002 då stabila SAS lämnade flygplatsen och trafiken till Stockholm på grund av för få resande. Under SAS sista fem år på flygplatsen flög det cirka 130 000 inrikespassagerare årligen, men när SAS lämnat rasade antalet inrikesresenärer på flygplatsen. Det raset har med ett antal undantag fortsatt fram till idag och 2018 då Kristianstad hade 28 800 passagerare, både inrikes och utrikes.

Men under 2018 hände dock något som kan innebära att botten är nådd för Kristianstad. Sparrow Aviation som var den enda operatören på flygplatsen försattes i konkurs i slutet av juni och tre månader senare stegade BRA in på flygplatsen med en flyglinje till Stockholm Bromma. Med BRA får Kristianstad ett bra varumärke som är välkänt och en stabil operatör som lockar passagerare till flygplatsen. Under samtliga månader sedan BRA börjat trafikera Kristianstad har man registrerat ett ökat resande från flygplatsen vilket till största del beror på att ett känt varumärke med en genomgående produkt med bland annat goda transfermöjligheter på Bromma bidrar. Dessutom Brommas närhet till Stockholm vilket passar bättre än Arlanda som tidigare trafikerades från Kristianstad.

För Kristianstads del kan just valet av flygplats i Stockholm varit ett problem för resenärerna. Sedan SAS lämnat flygplatsen har Arlanda varit den primära flygplatsen som kompletterats med korta episoder från Malmö Aviation och City Airline till Bromma. Sedan Sparrow Aviation tog över trafiken från Skyways år 2012 har det uteslutande varit Arlanda som Stockholmsflygplats. Arlanda är den bästa transferflygplatsen i Stockholm både när det gäller vidare resor på inrikes samt utrikes. Dock bygger detta på att det går så smidigt som möjligt för resenären om möjligheten om transfer skall utnyttjas. Smidighet i detta fallet innebär ett samarbetsavtal med SAS, interline alternativit codeshare, som gör att resenären kan checka in bagage hela vägen till slutdestinationen i Kristianstad samt att slippa checka-in även på Arlanda.

Ett samarbete med SAS har inte varit aktuellt för Sparrow Aviation vilket försvårat resandet kraftigt för transferresenärer som istället valt Ronneby och Malmös flygplats där SAS flyger för att få hela resan på en biljett. Sparrow Aviations flygningar ankom och avgick från Arlandas Terminal 3 vilket försvårar transfern ytterligare, då SAS flyger från Terminal 4 respektive 5.

Men andelen transferresenärer är inte den största delen på Kristianstad-Stockholm. I huvudsak handlar det om resenärer som ska till Stockholm och för samtliga flygplatser söder om huvudstaden anser jag att Bromma är den naturliga flygplatsen. Andelen transferresenärer för utrikesresor är inte så stor om man ska ut i världen då det ofta är en omväg att flyga till Arlanda för boende söder om huvudstaden.
Med BRAs hubb på Bromma finns det även transfermöjligheter till ett antal inrikesdestinationer, som exempelvis Umeå och Östersund, vilket ger ett acceptabelt antal transferdestinationer. Brommas smidighet jämfört med Arlanda borde attrahera resenärer med destination Stockholm och därför borde BRAs flyglinje till Bromma från Kristianstad vara ett bättre upplägg än flygningar till Arlanda.

Sammanfattningsvis, för första gången på mycket länge finns det en konkurrenskraftig inrikesprodukt på Kristianstad Österlen Airport. Det är ett välkänt och respekterat flygbolag, BRA, och ett val av flygplats, Bromma, som ger flyglinjen och passagerarsiffrorna på Österlens flygplats alla möjligheter att gå mot den vikande passagerartrenden under 2019 och registrera en rejäl tillväxt av passagerare jämfört med 2018.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.