Home » Flygindustrin » Green Africa – nytt flygbolag för en marknad med problem och potential

Green Africa – nytt flygbolag för en marknad med problem och potential

På sajter med flygnyheter är det allt för sällan nyheter om Afrika, speciellt med tanke på den potential det finns för flyg på den stora, folkrika och växande kontinenten. Det finns dock även stora problem avseende att förverkliga denna potential, som bristande infrastruktur och koordination mellan länder, besvärlig byråkrati samt höga nivåer för skatter och utgifter o.s.v. Om detta har det skrivits flera gånger här på bloggen, till exempel i följande inlägg:

Airbus, Afrika och framtiden – tillväxt förväntas
Ethiopian Airlines – fortsatt vinst och tillväxt
Afrikas två största flygbolag – ett gott exempel och ett avskräckande
Nästa stora hubb i flygindustrin – i Ghana?
Stora ambitioner och planer – Senegals nya flygplats öppnad (äntligen)

Denna gång är det ett nytt flygbolag det handlar om och ”Green Africa” är namnet. En artikel som rapporterar om detta nya bolag finns på sajten allafrica.com (länk nedan). Bolaget har Afrikas folkrikaste och största ekonomi Nigeria som bas, så det finns potential både inom landet och på kontinenten. Man har redan fått en hel del uppmärksamhet med en stor order på 100 (50 fasta och 50 option) Boeing 737 MAX 8. Enligt artikeln är detta den största beställningen på flygplan från Afrika som Boeing någonsin haft.

Nigeria har länge haft det besvärligt med sin flygindustri, med säkerhetsproblem såväl som problem att få det att fungera ekonomiskt för flygbolag. Med detta nya bolag hoppas man kunna ta ett steg framåt. I ledande positioner för det nya flygbolaget finns en del personer med erfarenhet från American Airlines, inklusive en tidigare ordförande och CEO.

För Boeing är detta inte bara en stor beställning, utan även en viktig. Deras prognoser pekar mot en fördubbling av flygplansflottan i Afrika under de närmaste 20 åren, vilket även från en låg siffra idag innebär stora möjligheter för fler stora beställningar. Boeing har också ökat sin närvaro i Afrika för att kunna ta vara på dessa möjligheter. Med både gott om möjligheter och svårigheter så är det garanterat att det kommer att komma fler intressanta nyheter från Afrika de närmaste åren.

Länk till artikel:
Nigerian Airline’s Plans to Conquer African Air Space


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.