Home » Flygindustrin » Joon – flygvarumärke för millenials, men det gick inte…

Joon – flygvarumärke för millenials, men det gick inte…

Air France har meddelat att deras flygbolag Joon – med fokus på yngre passagerare, ”millenials” – kommer att läggas ned. Vi tog upp detta försök på bloggen tidigare och var skeptiska redan från början, se t.ex. ”Joon – hur lätt är det att sälja ett varumärke till unga?”. Men att det skulle bli ett så pass kort försök med detta nya flygbolag och varumärke var ändå något överraskande.

Det är webbsajten Skift (länk nedan) som skriver om detta och deras Patrick Whyte konstaterar att det inte bara var här på bloggen som det fanns skeptiska kommentarer: ”Joon attracted derision when it was first launched, with many people wondering whether an airline targeting younger, cooler travelers would really work. We now have an answer”.

Joon inledde sin verksamhet i december 2017, ned både korta rutter samt längre till i första hand semesterdestinationer. Att både försöka vara ett long-haul/low-cost flygbolag i en allt tuffare konkurrens i detta segment, och samtidigt vara ett varumärke nischat mot en speciell kundgrupp visade sig dock vara allt för visionärt och inte tillräckligt realistiskt.

Frågan är dock hur detta någonsin kunde ses som en rimlig plan. Från Human Factors känner vi till ”group think”, ”confirmation bias” och andra liknande faktorer som kan påverka grupper att fatta beslut som i efterhand framstår som konstiga. Det skulle vara mycket intressant att få insyn i hur beslutsprocessen såg ut inom Air France när besluten om Joon fattades.

Idéer och entusiasm är viktigt, men i den konkurrens som finns i flygindustrin måste det till en dos realism också när nya planer tas fram. Detta verkar ha saknats i hela processen med att ta fram, utveckla, marknadsföra och lansera Joon. Lite synd är det ändå att det gick son det gick eftersom det alltid är kul med nya idéer och försök att utveckla flygindustrin, speciellt med tanke på att de flesta inom den oftast bara kopierar varandra. Det är nu bara att vänta och se hur nästa nya försök att förändra flygindustrin kommer att se ut.

Länk till artikel:
Air France Looks to Shut Down Millennial Experiment Joon


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.